Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRT bi platio 2 milijuna kn

Ksenija Urličić: Smiješno je da nemamo novca za Eurosong

Ksenija Urličić
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/3
19.05.2015.
u 12:00

Hrvatska se sljedeće godine vraća na natjecanje, a ozbiljno se razmišlja da naša predstavnica bude Nina Kraljić, pobjednica showa The Voice...

Već dva tjedna Beč je pod opsadom pjevača, a danas i službeno počinje 60. Eurosong, najveće zabavnoglazbeno natjecanje, usuđujemo se reći, na svijetu. U susjednu Austriju lanjskom pobjedom u Kopenhagenu dovela ga je bradata pjevačica Conchita Wurst.

Prijenos od 750.000 kn

Ona će ove godine i voditi natjecanje. Prvi put sudjeluje i Australija, koja je specijalnu pozivnicu EBU-a na Eurosong dobila zahvaljujući tridesetogodišnjem praćenju natjecanja koje u toj zemlji svake godine prati oko tri milijuna gledatelja, a zbog velike popularnosti prvi ga put televizijski prenosi i Kina.

Kontra svega navedenog, Hrvatska drugu godinu zaredom nema svog predstavnika (zadnji put nas je predstavljala Klapa s mora 2013.), a prvi put ove godine neće ga niti prenositi. Čak ni finale 23. svibnja. Službeno opravdanje te odluke s HRT-a jest da "televizija nema namjeru prenositi 60. jubilarni Eurosong jer Hrvatska nema svoje predstavnike na toj manifestaciji". U prilog odluci HRT-a doduše ide gledanost lanjskog finala od samo 5,88 posto, što znači da ga je pratilo tek 240.000 gledatelja. No brojka bi sigurno bila veća da smo imali hrvatskog predstavnika, od čijeg je slanja na Eurosong HRT odustao lani zbog, objasnili su, loše gospodarske situacije u zemlji i lošeg plasmana naših pjesama posljednjih godina.

Unatoč šturom priopćenju s HRT-a, nešto konkretnije ipak se doznaje u neslužbenim razgovorima. Tako od dobro upućenog izvora s Prisavlja doznajemo da, osim što Hrvatska opet nema predstavnika na natjecanju, neće biti ni prijenosa finalne večeri zato što je sve to, kažu nam, postalo enormno skupo. Tako bi, prema neslužbenim tvrdnjama, prijenos i nastup našeg predstavnika na natjecanju HRT stajao oko dva milijuna kuna, a to je novac, objašnjeno nam je, za koji bi se mogla snimiti mini serija ili ozbiljniji televizijski film, što je u ovom trenutku HRT-u ipak zanimljivije i prihvatljivije. Da se pak HRT odlučio samo na televizijski prijenos, cijena njegove licence, koja ovisi o veličini zemlje, za zemlju poput Hrvatske u toj europskoj kategoriji iznosila bi, doznajemo, oko 750.000 kn.

Odlična promocija

– Neodlazak na Eurosong i odustajanje od prijenosa nisu pametna odluka, a financijska sredstva nisu zapreka. Zapreka je nečije razmišljanje u krivom smjeru – kaže Ksenija Urličić, bivša urednica Zabavnog programa HTV-a i "mama Dore", i nastavlja:

– Makedonija i Srbija imaju financijska sredstva za sudjelovanje, a mi nemamo. Pa to je smiješno! Eurosong je golema promocija zemlje i šteta je što smo tako olako odustali. Mi smo glazbena sila. Imamo glazbenog potencijala, što je dokazao i nedavno završeni show "The Voice". Samo trebamo skupiti nekoliko pametnih glava koje će dobro organizirati ekipu koja će nas predstavljati, a nužno je vratiti i nacionalno natjecanje za izbor predstavnika koje je publika odlično prihvaćala.

I doista, izgleda da netko razmišlja poput Urličić i da Eurosong za Hrvatsku nije prekrižen. Naime, već iduće godine na tom pjevačkom natjecanju opet bi mogao biti i predstavnik Hrvatske. Točnije, predstavnica. Naime, neslužbeno doznajemo da vodstvo HRT-a ozbiljno razmišlja o tome da iduće godine na Eurosong, kao našeg predstavnika, pošalje pobjednika hrvatske verzije The Voicea. Kada smo pitali tko bi nas to onda dogodine mogao predstavljati, ovogodišnja prva pobjednica Nina Kraljić ili pobjednik iduće sezone The Voicea, rečeno nam je da bi, u slučaju da bude donesena odluka da nas iduće godine na Eurosongu zastupa "najljepši glas Hrvatske", to onda bila Nina Kraljić.

>>Je li vam žao što Hrvatska ni ove godine ne ide na Eurosong?

>>Prošlo već 25 godina! Na današnji datum održan Eurosong u Zagrebu

Komentara 19

ZO
zoom
14:13 19.05.2015.

možda je smiješno da nemamo para za festival devijatnog ponašanja znan i kao eurosong, no tragično je da nemamo para za gladnu djecu u školama!!! tragično je i da vlada u isto vrijeme planira zaposliti još 2000 birokrata kao i da su za kupnju novih auta potrošili preko 240 milijuna kuna, a nemaju desetak milijuna kuna za spas imunološkog zavoda! to su sve naše tragedije, a ne odlazak na bezvezni eurosong!!

Avatar tigarbbb
tigarbbb
12:23 19.05.2015.

ta glupost od eurosonga nije nama potrebna,jer to ionako nije biranje pjesme nego je sve izpolitizirano od velikih grabljivaca

Avatar niwrad
niwrad
12:28 19.05.2015.

Današnji Eurosong je postao mjesto za promociju nastranosti i seksualnih devijacija, tako da je to jedna od rijetkih pametnih stvari koje je HTV napravio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije