Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lažna nada?

Dr. Oz u središtu skandala zbog 'čudesnih' pripravaka za mršavljenje

mehmet oz
Foto: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
1/3
18.06.2014.
u 11:52

Dr. Mehmet Oz, poznati voditelj popularne emisije o zdravlju, u američkom je Senatu u utorak svjedočio u slučaju lažnih oglasa za pripravke za mršavljenje

Dr. Mehmet Oz, poznat po svojoj emisiji u kojoj Amerikance savjetuje o svemu vezanom za zdravlje, stigao u američki Senat u utorak kako bi svjedočio u slučaju lažnih oglasa za pripravke za mršavljenje.

Iako i sam dr. Oz ima mnogo problema zbog zlouporabe imena prilikom takvih oglašavanja, pred Senatom se morao braniti od optužbi da promovira proizvode koji nisu znanstveno dokazani kao učinkoviti.

Zelena kava, koju je dr. Oz nazvao čudesnim pripravkom za mršavljenje, te voće garcinija, samo su neki od tih pripravaka.

 

- Ne shvaćam zašto morate izgovarati ove stvari jer znate da to nije istina. Znanstvena zajednica ujedinjena je u ocjeni da ti proizvodi nemaju učinak u smislu "čuda" - optužila ga je predsjednica odbora Senata za zaštitu potrošača Claire McCaskill. Dodala je kako način Ozovog promoviranja pospješuje namjere prevaranta da lažnim oglasima podižu nakladu.

- Kada proizvod nazovete čudom, a to je nešto što se može kupiti, onda je to davanje lažne nade ljudima. Ne razumijem zašto ste morali otići u tom smjeru - rekla je McCaskill.

Dr. Oz smatra kako nema ništa loše u tome što radi, jer, kako kaže, taj proizvod daje ljudima nadu da nastave gubiti kilograme, i to u zemlji gdje je 70% stanovništva pretilo, a broj jedan upit na njegovoj stranici jest gubitak kilograma.

- Ja zapravo osobno vjerujem u proizvode koje sam predstavio u emisiji - branio se dr. Oz, inače i profesor na Sveučilištu Columbia.

- No, priznajem da često nemaju znanstveno pokriće koje mogu predstaviti kao činjenicu. Svojoj publici dao bih savjet koji bih dao svojoj obitelji, a njima dajem ove proizvode - objasnio je Oz.

Amerikanci su prošle godine samo na mršavljenje potrošili 2,4 milijardi dolara.

>>Zgodnu glumicu oduševio dr. Oz: Da je bar moj suprug tako drag

>>Savjeti dr. Oza za što zdraviju 2013. godinu

Komentara 4

BF
brkonja fra brkati
12:51 18.06.2014.

Hoštapler i prevarant,ali je nevjerovatno da je postao globalno slavan .To su ti dobro poznati američki korporativni modeli ,koji nude ovakve likove kao spasitelje I čarobnjake.

BF
brkonja fra brkati
12:53 18.06.2014.

I na svakom portalu reklama o zelenoj kavi po preporuci dr.Oza.U trenutku dok ovo pišem ,sa desnog dijela stranice stoji ta reklama.

LI
liliZG
13:50 18.06.2014.

Da , imaju pravo, u početku njegova je emisija bila edukativna , a sad mi djeluje kao sponzorirana emisija gdje se prodavači magle bore uvaliti svoj "prirodni proizvod" preko njegova imena, sve mi je teže i razočaravajuće gledati istu pa polako prestajem sa tom navikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije