Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST

Za deset godina 3D printeri moći će načiniti srce za transplantaciju

operacija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
08.05.2014.
u 09:50

Umjetno srce bit će načinjeno od stanica samog pacijenta, pa ga tijelo neće odbacivati kao stran neprirodni organ

Za samo desetak godina ljudi koji trebaju novo srce neće čekati presađivanje i pogodnog donora, već će njihov novi organi doslovno biti “isprintan” na 3D pirinteru. Umjesto plastike, ovi će 3D printeri koristiti stanice samog pacijenta, a međusobno će ih, baš kao i u ljudskom tijelu, povezivati kolagen koji će se nalaziti u posebnom spremniku uređaja.

– Tehnologija izuzetno brzo napreduje, a deset godina u njenu razvoju je veliko razdoblje. Već sada radimo pokuse na printanju umjetnih organa i na dobrom smo putu. Sada se u medicini koriste dijelovi kosti ili hrskavice načinjeni od plastike, ali nije daleko trenutak kada ćemo početi s “printanjem” pravih, živih organa od bioloških materijala – kaže dr. Stuart Williams sa Sveučilišta Kentucky, koji vodi ova ispitivanja.

Ovo “bioničko srce” na kojemu radi ima jednu veliku prednost u odnosu na srce donora kakvo se sada ugrađuje pacijentima. Naime, kako je načinjeno od stanica samog pacijenta, tijelo ga prepoznaje kao integralni dio organizma i ne dolazi do odbacivanja. Kako bi, sloj po sloj, izradili zamjensko srce, znanstvenici razvijaju načine “printanja” nekoliko dijelova ovog organa. Na svoj se način “ispisuju” velike i male krvne žile, mišići, zalisci, ali i poseban elektronički sklop koji će regulirati ritam rada organa. Dijelovi na ovaj način “isprintanih” srca već se ispituju na laboratorijskim životinjama.

– Za samo nekoliko godina tehnologiju ćemo usavršiti do te mjere da ćemo moći “popravljati” urođene srčane mane ili rupe na srcu s kojima se pojedina djeca rađaju. Najkasnije za deset godina moći ćemo načiniti cijeli organ i presaditi ga bolesniku – tvrdi dr. Williams.

Ova metoda neće se, prema planovima istraživačkog tima, zadržati samo na srcu, već će biti korištena i za “ispisivanje” potrošenih dijelova tijela.

– Neće biti neobično da stogodišnjaci igraju tenis kada im se zamijene bubrezi ili kosti – kaže dr. Williams.

>> 3D printeri uskoro u svakom domu

>> Barilla predstavlja 3D printer: Vrati se, isprintala sam ti paštašutu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije