Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJETKA POJAVA

Pogledajte kako je izgledala hibridna pomrčina Sunca

pomrčina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
04.11.2013.
u 09:45

Najbolji pogled bio je iz središnjeg Gabona u trajanju od jedne minute oko 14.50 sati po našem vremenu

Stanovnici Afrike, te dijelova Europe i SAD-a jučer su promatrali rijetku hibridnu pomrčinu sunca, a najbolji pogled bio je iz središnjeg Gabona u trajanju od jedne minute oko 14.50 sati po našem vremenu, javlja BBC. Pojava nije bila vidljiva u Hrvatskoj.

Ova je pomrčina zanimljiva po tome što je hibridna, to jest mijenja se iz prstenaste u potpunu pomrčinu. Kod potonje Mjesec potpuno zaklanja Sunce, dok se prva događa kada je Mjesec na najvećoj udaljenosti od Zemlje pa ne zaklanja Sunce u potpunosti, već oko sebe ostavlja prsten sunčeve svjetlosti.

Koliko je ova pojava rijetka pokazuje podatak da je od 11.898 pomrčina zabilježenih u povijesti njih samo 4,8 posto bilo hibridnih.

Stručnjaci su upozorili da se pomrčinu ne smije promatrati golim okom. Najsigurnije je to činiti pomoću posebnih naočala ili kamere.

Komentara 2

ZA
Zagrebas
17:53 03.11.2013.

"Hibridnu pomrčinu sunca"? Valjda ste mislili "djelomična".

Avatar stjepan
stjepan
20:51 04.11.2013.

Genetski modificirana pomrčina sunca. ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije