Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST MEDICINE

Presađivat će isprintane organe: 'Ovo je revolucionarna tehnika'

liječnici
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
18.02.2016.
u 06:30

Printanje živih tkiva revolucionirat će cijelo poimanje transplantacije organa, kažu znanstvenici koji su razvili novu tehnologiju

Znanstvenici iz medicinskog centra Wake Forest Baptist posebnom su metodom uspjeli “ispisati” nekoliko dijelova tijela koji su građeni od mekog tkiva, poput mišića. Razlika je u tome što kroz ove dijelove tijela teče krv i potrebna im je opskrba kisikom, što dosadašnji 3D printeri nisu mogli ostvariti.

Nova tehnologija temelji se na postavljanju jedne ljudske stanice koju 3D pisač potom vjerno replicira u strogo zadanom obliku i po posebno određenoj šabloni kako bi se “ispisao” željeni dio tijela bez obzira na to je li riječ o dijelu vilice, srčanom mišiću ili komadiću prsta.

– Ovo je revolucionarna tehnika. Printanje živih tkiva revolucionirat će cijelo poimanje transplantacije organa – kažu znanstvenici koji su razvili novu tehnologiju.

>> Kontroverzni kirurg Sergio Canavero objavio detalje šokantne operacije obavljene u Kini

>> Hrvatska i ove godine u vrhu po transplantacijama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije