Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena kemija

Otkrili metodu koja će smanjiti uporabu otapala u industriji

Kemičari Ivan Halasz i Krunoslav Užarević
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
02.07.2014.
u 10:15

Dobiveni rezultati objavljeni su u uglednom Angewandte Chemie International Edition

Kemijske reakcije tradicionalno se izvode uz pomoć otapala. Procjene kažu da se 80 posto materijala korištenog u farmaciji odnosi na otapala, a njihovo korištenje troši oko 60 posto uložene energije.

Traganje za metodama koje će iz takvih istraživanja eliminirati skupa i za okoliš opasna otapala zbog toga su dio europske razvojne strategije.

Prestižni časopis

Skupini znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković za rukom je uspjelo razviti jednostavnu i dostupnu laboratorijsku metodu za praćenje mehanokemijskih procesa korištenjem Ramanove spektroskopije koja prvi put omogućava praćenje tijeka kemijskih reakcija u čvrstom stanju na molekulskoj razini.

– Metoda je jednostavna, brza i primjenjiva u svakom sintetskom laboratoriju – objašnjava kemičar Ivan Halasz, jedan od autora spomenute metode, čiji su rezultati objavljeni i u prestižnom kemijskom časopisu Angewandte Chemie International Edition. Ova je metoda iznimno važna jer je komplementarna difrakcijskoj metodi za praćenje mehanokemijskih reakcija koju je tim s IRB-a u suradnji s istraživačima iz Kanade razvio lani. Iako se kemijom u čvrstom stanju bavi mnogo kemičara u svijetu, s obzirom na to da je tzv. zelena kemija trenutačno jako plodno područje za istraživanje, tek je ekipi s Instituta Ruđer Bošković razvojem novih metoda uspjelo dokazati što se događa s kemijskim reakcijama bez upotrebe otapala unutar reakcijske posudice.

– Metodama smo omogućili praćenje kemijskog procesa unutar posudice a da se kemijski proces ne zaustavlja. I to uz pomoć laserske zrake kroz posudicu preko koje smo dobili signal od uzorka koji smo pratili kako se reakcija odvija u realnom vremenu. S tim saznanjima u budućnosti bismo mogli znatno smanjiti upotrebu otapala u industriji – kaže znanstvenik Krunoslav Užarević.

Milijuni tona otapala

Inače, 2011. godine u svijetu je potrošeno oko 6,4 milijuna tona otapala na bazi alkohola kao najčešće korištenog otapala. Nova metoda za istraživanje kemijskih reakcija u čvrstom stanju uz pomoć Ramanove spektroskopije omogućit će bolje razumijevanje takvih reakcija te učinkovitije korištenje energije i manju potrošnju otapala koja su ozbiljna opasnost za zdravlje i okoliš. Istraživanja koja optimiziraju mehanokemijske reakcije izvrsna su vijest za okoliš, industriju i potrošače!

>> Tim predvođen hrvatskim znanstvenikom otkrio pratumore!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije