Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi otkucaji

Novo otkriće: Srce počinje kucati već 16 dana nakon začeća

Foto: Thinkstock
1/9
13.10.2016.
u 13:15

Otkrićem trenutka pojave prvih otkucaja srca moglo bi se pomoći u daljnjem liječenju kardiovaskularnih bolesti

Prvi otkucaji srca mogu se detektirati već 16 dana nakon začeća, potvrdilo je to istraživanje Britanske zaklade za srčana oboljenja (BHF) na Sveučilištu Oxford. Proučavajući embrije miševa znanstvenici su prvotno otkrili da se otkucaji srca kod miševa primjećuju 8 dana nakon začeća, a oni ljudski nakon 21 dana.

Stručnjaci su sada opovrgnuli tu teoriju, a cilj istraživanja jest bolje razumijevanje razvoja srca te razloga nastanka srčanih mana u maternici prije rođenja djeteta. Podatak o točnom trenutku kada počinje kucati srce pomoći će u liječenju kardiovaskularnih bolesti.

Osobitosti razvoja srca

Proučavajući razvoj mišjeg srca otkriveno je da se mišić kontrahira čim je formiran tzv. srčani srp - jedna od ranih faza u razvoju ljudskog srca. Kod miševa srčani srp formira se 7,5 dana nakon začeća, što odgovara čovjekovu embriju u 16. danu života.

Ključnu ulogu za pravilan razvoj srca i njegove otkucaje igra bjelančevina NCX1 koja stvara signale potrebne za nastanak otkucaja. Medicinski rukovoditelj u BHF-u, prof. Nilesh Samani kazao je da je istraživanje važno kako bismo bolje razumjeli razvoj srca i u konačnici spriječili bolesti koje pogađaju ovaj mišić.

Kroz prosječni životni vijek ljudsko srce otkuca tri milijarde puta.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

>> Stresne situacije u djetinjstvu ubrzavaju starenje odrasle osobe

Komentara 16

Avatar Ironman0105
Ironman0105
13:58 13.10.2016.

sada ce sudionici pride parada i zagovornici pobacaja odmah naci razlog zbog kojeg je rezultat ovog istrazivanja netocan...

PE
petrabtkzgd
08:49 15.10.2016.

Imala sam jedan sponatni to sam jedva jedvice prezivila ali ne i prebolila nakon 2 i pol godine to je dalje u meni.. nedavno sam rodila curicu koja mi je sve na svijetu ❤ ali nemogu zamisliti da netko moze oci pobaciti ubiti nevino bice koje sse nemoze obraniti a kasniie mirno spavati ko zeli neka me napadne ali ja imam svoje misljenje... to je najgori grijeh a netko nema dijece jel nemoze imat a zeli ga svim srcem a netko ko moze ubija gdje je tu poanta.. oke zelite pobacit ?? Rodite to neduzno dijete i neka posvoje obitelji koje nemozeju imat dijecu... pobacit dijete ni krivo ni duzno ... neimastina nije izgovor nikakav uvijek se nade za dijete!!! Ajmo sada napadi! U redu je da zena pobaci ako je zivotno ugrozena ( bolest ) ali mislim da se sve da rijesiti .. ja da sam zivotno ugrozena rodila bi to dijete ima tatu bake i ostalu obitelj fala bogu !!!

VR
vrt
03:26 15.10.2016.

Mama, dopusti da živim! To srce će te voljeti naaaaaaaajviše na svijetu! : ) ) )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije