Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA SRCA

Novo ljepilo za srce otporno je na krv, a aktivira se UV-zrakama

Karp Laboratory
Karp Laboratory
22.01.2014.
u 10:31

Nova vrsta ljepila posebno bi bila korisna za operacije na djeci rođenoj sa srčanom manom

Američki znanstvenici razvili su novu vrstu kirurškog ljepila, kako tvrde, prvog koje nije otrovno, koje snažno prianja na tijelo, te radi dobro u vlažnim i dinamičnim područjima unutar tijela kao što je srce koje udara.

Nova vrsta ljepila posebno bi bila korisna za operacije na djeci rođenoj sa srčanom manom. Operacije srca složene su same po sebi, a pogotovo kod male djece.

"U SAD-u se oko 40.000 djece svake godine rodi s urođenim srčanim manama, a oni koje je potrebno liječiti moraju na višestruke operacije kako bi im se ugradili ili zamijenili nerazgradivi implantati koji ne rastu s mladim pacijentima", rekao je Jeffrey Karp, suautor istraživanja koje je objavljeno u časopisu Science Translation Medicine.

Znanstvenici su razvili materijal koji je biorazgradiv, elastičan i biokompatibilan, te otporan na krv. Autori tvrde da su "zakrpe" pričvršćene poput ovog ljepila ostale na mjestu čak i kod pojačanih frekvencija srca i krvnog pritiska. Ljepilo se aktivira svjetlosnim putem, konkretno, ultraljubičastim zrakama, i to pet sekundi nakon primjene svjetla.

Znanstvenici su svoju tehnologiju licencirali pariškoj startup-tvrtki Gecko Biomedical, koja trenutno ima budžet od 8 milijuna eura. Tvrtka namjerava uvesti ljepilo na europsko tržište za dvije do tri godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije