Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA NA SVIJETU

Mladoj Nizozemki transplantirali cijelu lubanju iz 3D printera

lubanja
Foto: Screenshot Youtube
1/2
28.03.2014.
u 10:37

Neimenovana pacijentica imala je problem s lubanjom koja je postajala sve deblja

Mlada Nizozemka postala je prva osoba na svijetu kojoj je transplantirana cijela lubanja, piše Daily Mail. Tijekom operacije koja je trajala 23 sata 22-godišnjakinji je presađena plastična lubanja izrađena uz pomoć 3D printera. Posao su u Sveučilišnom medicinskom centru u Utrechtu obavili neurokirurzi Bon Verweij i Marvick Muradin.

Neimenovana pacijentica imala je problem s lubanjom koja je postajala sve deblja, što joj je prouzročilo glavobolje i povećan pritisak na mozak. Također joj je slabio vid i gubila je sposobnost mimike. Lubanja joj je bila trostruko deblja nego što je normalno, a bez operacije izgubila bi ključne moždane funkcije i umrla.

Operacija je prošla dobro, a pacijentica ni nakon tri mjeseca nema nikakve simptome. Ne očekuje se da će joj biti potrebni dodatni zahvati.

>> Barilla predstavlja 3D printer: Vrati se, isprintala sam ti paštašutu

Komentara 3

SK
Skymaster
17:51 28.03.2014.

Budućnost je sada.

DA
davos24
15:45 29.03.2014.

God bless. 23 sata operacija, neki ljudi ne mogu niti budni izdržat

Avatar KRELETRONIČNI-KRELECIGER
KRELETRONIČNI-KRELECIGER
10:58 28.03.2014.

mislim da bi trebali komuniste pretplatit na iste operacije+još malo više....zidarskom lopatom odstranit višak terorističkog bjesnila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije