Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li uspjeti?

Izradili mrežu: Japanci kreću u 'pecanje' svemirskog smeća

svemirsko smeće
Foto: NASA
17.01.2014.
u 21:41

NASA procjenjuje da više od 20 tisuća dijelova krhotina većih od naranče kruži oko Zemlje.

Japanski znanstvenici izradili su svemirsku "mrežu" s kojom će pokušati "očistiti" svemirsko smeće koje kruži oko Zemlje i ugrožava rad satelita i drugih svemirskih letjelica, piše France24.

U takozvano "svemirsko smeće" znanstvenici ubrajaju nefunkcionalne svemirske letjelice, napuštene dijelove za lansiranje, krhotine sa letjelica i druge stvari koje ometaju satelite.

Znanstvenici sa Japanske agencije za istraživanje zračnog prostora (JAXA) ovog tjedna su objavili da su od tankih žica nehrđajućeg čelika i aluminija izradili takozvanu elektrodinamički "povodac" koji će im pomoći u hvatanju smeća. Japanci žele povezati neželjene objekte u orbiti sa 300 metara dugom metalnom trakom. Elektricitet koji će nastajati dok se "povodac" kreće kroz Zemljino elektromagnetsko polje trebao bi usporiti svemirsko smeće i "gurnuti" ga prema Zemlji.

Testiranje japanske tehnologije trebalo bi početi u veljači. NASA procjenjuje da više od 20 tisuća dijelova krhotina većih od naranče kruži oko Zemlje.

>>NASA-in astronaut snimio svemirski 'selfie'

>>NASA-in teleskop koji lovi crne rupe snimio 'Božju ruku'

Komentara 1

Avatar Dino Francetić
Dino Francetić
12:29 18.01.2014.

Kaj goth...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije