Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
genetski inženjering

Francuzi u laboratoriju proizveli ljudsku spermu

sperma
Foto: Pixsell
15.05.2015.
u 07:00

50.000 pacijenata godišnje očekuju u laboratoriju Kallistem ako se ispitivanja na dobrovoljcima u iduće dvije godine pokažu uspješnima

Francuski znanstvenici iz tvrtke Kallistem sa sjedištem u Lyonu objavili su da su prvi na svijetu uspjeli u laboratoriju proizvesti ljudsku spermu. Stručnjaci iz tog laboratorija objasnili su da su od dijelova genetskog materijala uspješno proizveli potpuno funkcionalne spermije, što bi moglo biti revolucionarno rješenje u liječenju neplodnosti kod muškaraca.

Poručuju i da sada počinje faza testiranja tog postignuća na pacijentima koji su se dobrovoljno javili, te kako će testiranje trajati oko dvije godine. Pokaže li se uspješnim, iz Kallistema poručuju da bi mogli tretirati pedeset tisuća pacijenata godišnje. S druge pak strane, stručnjaci s tog medicinskog područja iz drugih dijelova svijeta pomalo su skeptični prema vijestima iz Francuske jer njihovo otkriće još nije klinički dokazano niti znanstveno objavljeno u stručnoj literaturi.

- To postignuće pokazuje naš kredibilitet i ogroman potencijal na tom području. Radi se o tržištu vrijednom nekoliko milijardi eura na kojem trenutačno nitko nije prisutan. Naš je tim prvi na svijetu uspio razviti tehnologiju potrebnu za laboratorijski uzgoj potpuno formiranog spermija i ako se u fazi testiranja koja počinje 2016. godine pokaže da nije opasna za ljude započet ćemo s kliničkom primjenom - odgovorila je na kritike Isabelle Cuoc, direktorica francuske kompanije.

>>Ima trinaestero djece, 65 godina i krajem ljeta rodit će četvorke!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije