Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI NAPRAVILI PROTOTIP

Baterija mobitela uskoro bi mogla trajati danima i napuniti se za samo nekoliko sekundi

baterija, mobitel, punjač
Foto: Shutterstock
29.11.2016.
u 09:50

Jung je kazao kako su razvili jednostavan pristup kojim mogu integrirati postojeće materijale s dvodimenzionalnim materijalima.

Znanstvenici sa Sveučilišta UCF napravili su prototip baterije koja radi kao nova čak i nakon što se napuni 30 tisuća puta, javlja Engadget.

– Mobitel bi se mogao napuniti za nekoliko sekundi – kazao je Nitin Choudhary, poslijedoktorski suradnik na UCF-u, i dodao da bi to bilo dovoljno za tjedan dana rada.

Prototip ''superkapacitor'' baterije električnu energiju pohranjuje statički na površinu materijala, za razliku od kemijske reakcije kao što je slučaj kod drugih baterija. To zahtijeva listove dvodimenzionalnih materijala koji mogu primiti puno elektrona. 

Neki su koristili grafen kao dvodimenzionalni materijal, no YeonWoong Eric Jung iz UCF-a kaže kako je integriranje grafena s drugim materijalima izazov. Njegov je tim omotao dvodimenzionalne metalne materijale debljine samo nekoliko atoma oko jednodimenzionalnih visoko vodljivih nanožica. To je rezultiralo materijalom koji se može brzo puniti te je relativno jednostavan za proizvodnju. 

Jung je kazao kako su razvili jednostavan pristup kojim mogu integrirati postojeće materijale s dvodimenzionalnim materijalima.

>> Znanstvenici otkrili najbolje načine za očuvanje baterije mobitela

Komentara 6

DU
Deleted user
11:03 29.11.2016.

I onda ta baterija dolazi u prodaju nikad. Pa ni tada.

MA
maliMalecki
10:42 29.11.2016.

Jee, jee...samo šta nisu!

ZA
zambezi
10:51 29.11.2016.

Možda,al pitanje dal to proizvođačima u interesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije