Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločini koji su potresli Hrvatsku

Ljubavni trokut i pohlepa završili ubojstvom bogatog i moćnog poduzetnika

29.06.2009. Rijeka - Zupanijski sud, privodjenje na sudjenje i saslusanje svjedokinje Snjezane Novak.
Foto: Danilo Pavletić/24sata, PIXSELL
1/2
23.07.2015.
u 13:23

Tek 18 godina nakon ubojstva ono je razriješeno do kraja, kada su, u odsutnosti, osuđeni i poticatelji na ubojstvo iz koristoljublja

Tek sedam godina nakon ubojstva imućnog Crikveničanina Ljubomira Novaka, usmrćenog u prosincu 1995. godine hicima iz sačmarice za vrijeme večernjeg trčanja na šetnici između Crikvenice i Selca, otkrilo se tko ga je i po čijem nalogu likvidirao. No, ni presuda izrečena 2005. godine prema kojoj su na riječkom Županijskom sudu bili osuđeni Ljubina žena Snježana Novak, koja je naručila likvidaciju (15 godina zatvora), plaćeni ubojica Damir Perasz (20 godina zatvora) i Krešimir Luketić, koji je Perasza "preporučio" kao osobu spremnu ubiti za novac (15 godina zatvora), nije stavila točku na slučaj koji je otkrio zapletene obiteljsko-ljubavne odnose, bračni trokut i novac kao glavni motiv ubojstva.

Poticatelji otac i kći

To se iskristaliziralo tek 2013. godine, 18 godina nakon ubojstva, kada su u odsutnosti na kazne zatvora od po 15 godina osuđeni Mario Pečaver i njegova kći Ana Pečaver-Lešić kao poticatelji na ubojstvo iz koristoljublja. Mario je bio obiteljski prijatelj Novakovih s kojim je Snježana nakon muževa ubojstva bila u izvanbračnoj zajednici, a vjerojatno su i prije toga bili u preljubničkoj vezi, dok je Ana u vrijeme ubojstva bila Luketićeva djevojka.

Spletom nesretnih okolnosti, koje se mogu nazvati i propustima, to ubojstvo ostalo je nerazjašnjeno godinama, sve do 2002. kada je policijski pouzdanik Stella uspio snimiti Peraszovo priznanje o ubojstvu i naručitelju.

A krivo je krenulo već tijekom večeri ubojstva: na očevidu je zaključeno da je Novak preminuo od infarkta, da bi se dan poslije, na obdukciji, otkrilo da je usmrćen hicima u leđa. Počela je istraga, Ljubina žena bila je osumnjičena pa puštena, manjkali su i neki dokazi iz kuće Novakovih, nestala je bilježnica s podacima o liječničkoj intervenciji kobne noći, za "krvavi trag" cipele na mjestu zločina nije se ustanovilo čiji je. Poslije se otkrilo da je ubojica u bijegu prema Rijeci izazvao prometnu nesreću i ostavio auto, no tome se tada nije pridavala važnost. Nakon što je snimljeno Peraszovo priznanje prepuno detalja, uhićeno je troje kasnije osuđenih, ali i otac i kći Pečaver, ali se od njihova progona potkraj istrage odustalo. Luketićeva ih je grižnja savjesti ipak na kraju dovela pred lice pravde kao sudionike zločina.

Novi dokaz tužiteljima, koji je Vrhovni sud ocijenio dovoljno jakim da se ocu i kćeri, iako su bili oslobođeni sumnje u istrazi, ipak može suditi, bilo je potkraj prvog suđenja Luketićevo priznanje uloge u ubojstvu i okolnosti koje su mu prethodile, a u čemu su Mario i Ana Pečaver bili ključni igrači. Protiv njih je podignuta optužnica, suđenje je započinjano u dva navrata, iz trećeg puta je uspješno okončano, no bez optuženih jer su bili daleko – otac, pričalo se, na Karibima, kći u Americi. Troje osuđenih, tada već na izdržavanju kazni, bili su svjedoci. Luketić je u sudnici ispričao da je Snježana Novak još za života svoga muža s Pečaverom održavala odnose bliskije od prijateljskih. Nakon Ljubine smrti htjeli su kupiti hotel u Selcu, a putovali su i svijetom trošeći njegov novac. Notu bizarnosti ovom slučaju daje i podatak da je Pečaver tijekom tog krstarenja Atlantikom snimio i dokumentarni film "Mariova putovanja" koji je u više nastavaka bio prikazivan i na HTV-u. Pečaverova kći Ana, provodeći u djelo zamisao oca i Snježane Novak, ispričao je, ponudila je njemu da za novac ubije Ljubu, a kad je to odbio, uspjela ga je nagovoriti da pronađe ubojicu pa je ponudu prenio prijatelju Peraszu. Dva je puta, prije i poslije ubojstva, Peraszu odnio omotnicu s novcem, a Pečaver mu je, tvrdio je Luketić, pokazao mjesto na šetalištu na kojem treba dočekati i ubiti Novaka tražeći da to prenese ubojici Peraszu. Nastojao je umanjiti svoju ulogu navodeći da se u sve upleo "slučajno" zbog svoje djevojke Ane pitajući se je li glumila zaljubljenost kako bi im pomogao u likvidaciji. I plaćeni ubojica Perasz , iskazujući kao svjedok , kazao je da on jest osuđen, ali da nije ubojica već je to Pečaver koji uživa s novcem na Karibima.

Dokazi sve potvrđuju

– Nakon dugo razmišljanja shvatio sam da je motiv i korist od Novakova ubojstva imao samo Pečaver, on je "pravi ubojica" – rekao je Perasz. Snježana Novak, pak, i dalje je tvrdila da je nevina osuđena.

U Luketićev iskaz , kazala je sutkinja Ika Šarić, sud nije imao razloga sumnjati jer ga je niz dokaza potvrdilo. Za ubojstvo Ljube Novaka tako je na kraju osuđeno petero ljudi čije su uloge u pripremi i samom činu ubojstva razjašnjene, no dok je troje iza rešetaka, dvoje osuđenih i dalje je na slobodi, u bijegu, daleko od Hrvatske.

>> Jesu li otac i kći bili umiješani u ubojstvo bogatog poduzetnika?

>> Pečaverima po 15 godina zbog poticanja na ubojstvo Lj. Novaka

Komentara 11

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
14:08 23.07.2015.

na očevidu je zaključeno da je preminuo od infarkta, da bi se dan poslije otkrilo da je usmrćen sačmaricom?!? wtf!!

Avatar Croatan
Croatan
14:56 23.07.2015.

ovo je priča za film, evo hrvatski režiseri, možete snimiti film a da nije neka samodopadna drama

AV
AVIM
11:00 24.07.2015.

Samo da ima volje u Pravosuđu lako bi ova Država došla do njih samo netko koći i nedaje naloge,nekome je u cilju da ostanu neizručeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije