Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

Zločin bez kazne

Kad se počelo čačkati po prošlosti Boljkovca, Bulata i Manolića, Josipović je zaboravio na pravnu državu
Objava 22. kolovoza 2011. 18 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 107
 • liburnik:

  Villa velebita

  12:36 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  bravo gospodine despot

  12:42 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Karamarko je bacio kost, a naivni Hrvati skočili na nju kao da je najfiniji kavijar. Iako je jasno da vladajući u stvarnosti ne žele procesuirati zločince jer bi se otkrilo da je HDZ najudbaškija stranka u novojoj hrvatskoj povijesti. Uostalom, ... prikaži još!om, to je stranka čiji su članovi i osuđeni ratni zločinci koji su se \"proslavili\" sredinom devedesetih prošloga stoljeća, kada su njihovi podanici klali u Gospiću, Ahimićima, kada su osnivani koncentracijski logori, kada se u paktu s četnicima \"humano preseljavalo\" stanovništvo! Despot napada Mesića i Josipovića, koji se nisu proslavili, ali ipak je generalissimus spomenute udbaše imenovao svojim pomoćnicima i upravo je generalissimus najveći krivac što je hrvatsko sudstvo obezglavljeno.

  12:48 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  DS-delija strbac se javlja predvodnik kamocedosa

  12:53 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  EU osuđuje, s pravom, nacizam, staljinizam, fašizam... No prešućuje inkviziciju, zločinačke režime viktorijanske Engleske, francuska, španjolska, nizozemska nasrtanja na prekomorske narode, ponižavanja domorodaca u Kanadi, SAD-u, Australiji, Južnoj Americi!

  12:53 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Bacanje bombe na Hiroshimu bio je ratni zločin, eklatantan i ciničan. Hiroshima nije bila vojni cilj. Žrtve su od reda bile civilne. Upravo zbog svog karaktera Hiroshima nije bila žrtva prethodnih američkih bombardiranja. Baš zato je odabrana kao jedan od ... prikaži još! tri potencijalna cilja za bacanje prve atomske bombe u povijesti: da se vidi koji će i kakav učinak imati to novo oružje, nastalo u sklopu projekta “Manhattan”, pošto su vodeći evropski fizičari upozorili američkog predsjednika Franklina Roosevelta da Hitlerov “III. Reich” priprema atomsko oružje. Proizvod je bio “Little Boy”, bomba snage 18 kilotona TNT, koja je - po riječima preživjelih - zasjala nad Hiroshimom kao “umjetno sunce”, sjajnije od pravoga, i ubila smjesta oko 70.000 ljudi, a još toliko kasnije, od opeklina i od zračenja. Godinama potom rađala su se ondje malformirana djeca, bez mozga ili na druge načine sakata, osuđena na mučnu smrt. I danas ondje ima limfoma koji su posljedica bombe bačene 1945.

  12:54 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Na žalost, na to treba podsjetiti, osobito mlađe. Otkako se Sovjetski Savez zajedno sa svojim blokom urušio 1989. ne izdržavši utrku u naoružavanju, kao da se zaboravilo da nam nad glavama i dalje prijeti opasnost od nuklearnog Armagedona, jer je ... prikaži još! nuklearnog oružja u svijetu sada već u dvadesetak država, među kojima su i neke poprilično neodgovorne (ne samo Iran ili Sjeverna Koreja), a u količinama i dalje dovoljnima da uništi sav život na Zemlji (tzv. overkill).

  12:55 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Na komemoraciju u Hiroshimu jučer je, prvi put nakon 65 godina, došao i neki predstavnik vlade Sjedinjenih Država Amerike: veleposlanik Roos. Predsjednik Obama je napravio taj korak, oprezan, pazeći da ne ode sam ili da ne pošalje državnu tajnicu Rodham ... prikaži još! Clinton. A Roos je pazio da ne položi ni cvijet, kamoli vijenac, ogorčivši predstavnike preživjelih. Kamoli da bi netko u službenom Washingtonu priznao da je to bio ratni zločin. Dobro je bar to da je iz Hiroshime jučer ponovo poslan usrdan apel da se zabrani i uništi sve nuklearno oružje na svijetu. Neki od fizičara koji su pisali Rooseveltu, među njima i Einstein, takve su apele počeli slati odmah poslije prvih eksplozija i spoznaje da “druga strana” to oružje nije izradila. Hiroshima i njezin jubilej, blistav koliko je blistav bio bljesak “umjetnog sunca” za rastapanje njezinih civila, može dobro poslužiti kao podsjetnik. Jer, hvala lijepa, danas, 65 godina kasnije, još manje znamo zašto je ta bomba zapravo bačena. Doduše, u nekim američkim novinama u to doba bilo je naslova tipa: “Pearl Harbor je osvećen”. Kao da prethodni zločin opravdava osvetnički zločin!

  12:55 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Bezumna masovna ubojstva nisu tipična za Tita, tj. za Jugoslaviju. Ne znamo gotovo ništa o tome da su Amerikanci po završetku Drugoga svjetskog rata u močvarama rijeke Rajne držali milijune njemačkih zarobljenika. Za kratko vrijeme, više od milijun umrlo je ... prikaži još! od hladnoće, bolesti i gladi. Među njima bili su i prisilno mobilizirani Slovenci. Te žrtve upisane su kao \"ostali gubici\". Čista statistika - ili kao što je to rekao Staljin: smrt jednoga čovjeka je tragedija, a smrt milijuna statistika! Čovjek se mora upitati je li bolje umrijeti od gladi i hladnoće u otrovnim močvarama u slivu Rajne. O tome piše Kanađanin James Bacque u knjizi Planirana smrt (Der geplante Tod). SAD je brutalno primjenjivao silu, iako to nije bilo po Marshalovu planu. Nisu se upotrebljavale samo metode preodgajanja, \"denacifikacije\", niirnberškog suđenja i kolektivnog ispiranja mozga Nijemcima. Njihove ruke nisu bile krvave kad su se \"pobrinuli\" za zarobljenike močvara oko Rajne, iako su znali što čeka dva milijuna Kozaka i Rusa, ali i Slovence, Hrvate i Srbe koje su 1945. vratili Staljinu i Titu. O tome piše N. Bethell u knjizi Posljednja tajna 1945. godine (Last Secret 1945).

  12:56 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Kada ćemo osuditi zločinačko ponašanje svih predsjednika SAD-a, koji se nisu libili surađivati s masovnim zločincem Staljinom? Kada su američkoga veleposlanika u Moskvi pitali zašto su od američkoga naroda skrivali što je tih godina Staljin napravio ruskom i susjednim narodima, ... prikaži još! Amerikanac je rekao da je njihov prvenstveni cilj bila pobjeda. To je naglasio i Churhill! Kada će biti osuđeni francuski generali koji su neviđenim mučenjima prisiljavali Alžirce da odaju svoje drugove? Kada ih je reporter francuske televizije prije nekoliko godina pitao što su napravili s onima koji su priznali, devedesetogodišnji general rekao je da su ih također ubili. Poslije su Francuzi učili Amerikance kako da siju teror u Južnoj Americi. Kada će se osuditi zločinačka politika australskih, američkih i kanadskih kolonizatora prema domorodačkomu stanovništvu? Ni danas nisu nadoknađene sve njihove patnje!

  12:57 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Francuska je priznala masakre koje su francuske vlasti počinile u Alžiru 1945.godine, ne izrazivši kajanje, i pozvala je francuske i alžirske povjesničare da \'\'ukinu tabue o kolonizaciji kako bi se okrenula nova stranica i potaklo prijateljstvo između jučerašnjih neprijatelja\'\' piše ... prikaži još! u ponedjeljak France presse. Francuski veleposlanik u Alžiru Bernard Bajoletje masakre 8. svibnja 1945. ocijenio \'\'neoprostivom tragedijom\'\'. Prema alžirskim izvorima u represiji u kojoj su sudjelovale francuske milicije poginulo je 45.000 ljudi, a francuske bilance navode između 1.500 i 8.000 mrtvih. Alžirski tisak je \'\'nedovoljnom\'\' ocijenio gestu Pariza, kako piše Le Jeune Independant, ali taj dnevni list ipak navodi da je francuski veleposlanik \'\'stvari nazvao pravim imenom\'\', dok neovisni L\'Expression drži da je \'\'Bajolet kritizirao, ali nije osudio\'\'. Alžirski predsjednik Abdelaziz Boteflika je kolonijalnu represiju u Alžiru nazvao \'\'genocidom\'\'.

  12:58 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Prema knjizi Roberta Lilija \"Skriveno lice američkih vojnika\" (Robert Lilly, \"La face cachée des GI je\", Payot, 2003.), Rađenoj na temelju podataka iz američkih vojnih arhiva, vojnici SAD su između 1942. i 1945. počinili 17.080 silovanja žena, djece i muškaraca ... prikaži još! u okupiranoj Njemačkoj, Francuskoj i savezničkoj Engleskoj. R. Lili, koji je profesor kriminologije na Sveučilištu Kentucky, navodi da je samo između lipnja 1944. i lipnja 1945. u Francuskoj, gdje je američka vojska ostala do kraja 1945, počinjeno 3620 silovanja od strane vojnika SAD koji su to shvaćali kao \"ratni plijen pobjednika.\" Većina njih je procesuirana i kažnjena od američkih vojnih sudova a nad 70 vojnika je izvršena smrtna kazna za najteže zločine počinjene nad civilima u Europi. Počinitelji su kažnjeni ali su činjenice o tim ratnim zločinima potpuno nepoznate američkoj javnosti. Knjiga R. Lilija nije mogla biti objavljena u SAD - preuzeo ju je francuski izdavač au Americi ni do danas nije prevedena.

  13:00 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Velika Britanija je posjedovala ogromno imperijalno carstvo u kojem je rasizam bio općeprisutan.Britanci su desetljećima tvrdili da njihov kolonijalizam omogućuje razvoj i prosperitet ne-europskim narodima, a u stvarnosti Britanci su pljačkali bogatstva domorodačkog stanovništva i poticali međusobne trzavice među osvojenim ... prikaži još! narodima kojima bi se odmah zatim nudili kao arbitri pri sporovima. Takvu politiku namjeravali su voditi i dalje, bez obzira na propagandne pamflete poput Atlantske povelje kojom se teoretski garantiralo pravo naroda na samoodređenje. Kako bi potvrdio opstojnost Britanskog Imperija Winston Churchill je rekao da se Atlantska povelja ne odnosi na prostor istočno od Sueza.

  13:01 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Indijci su najviše pretrpjeli zbog takvog rasističkog pogleda osobito tijekom gladi u Bengalu. Od 1942. u Indiji (naročito u pokrajini Bengalu) nastupilo je ozbiljno pomanjkanje hrane zbog lošeg uroda, prestanka dopreme riže iz Burme (koju su zauzeli Japanci) i pojačanih ... prikaži još! potreba vojske za hranom. Britanci su se ponašali prema patnjama Indijaca kao da se to njih ne tiče, iako su bili de facto gospodari i okupatori Indije. Usprkos kroničnoj nestašici hrane Britanci nisu pomogli slanjem pomoći iz Australije (gdje su postojale dovoljne zalihe žita) ili drugih dijelova njihova ogromnog imperija. Pretpostavlja se da je od gladi i bolesti izazvanih nedostatkom hrane umrlo između 3 do 5 milijuna ljudi.

  13:01 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Okupacija Francuske duboko je podijelila Francuze. Jedni su slušali zapovijedi maršala Petaina , a drugi generala de Gaulea. Kako su se prvi našli na stani poraženih, suočili su se s optužbama da su izdajice domovine i kolaboracionisti. Dio dužnosnika Vichyske ... prikaži još! Francuske je strijeljan ili stradao u javnom linču . Nesretne Francuskinje koje su imale ljubavne veze s Njemcima javno su ponižavane šišanjem do gole kože. Jedan od najočitijih ratnih zločina, u kojem su bili umiješani visoki francuski dužnosnici, je pokolj zarobljenih francuskih pripadnika Waffen SS-a u Bad Reihenhallu u Bavarskoj na samom kraju rata u svibnju 1945. Francuskom generalu Leclercu dovedeno je desetak pripadnika SS divizije Karlo Veliki koji su zarobljeni. General Leclerc je želio poniziti zarobljene vojnike prikazujući ih slugama stranaca te ih je upitao: «Zašto nosite strane (njemačke) uniforme?» Zarobljeni časnik Briffaut prkosno je odgovorio: «I Vi također nosite stranu uniformu, moj generale.» Leclerc je zaista nosio stranu (američku) uniformu, a to protupitanje ga je toliko razjarilo da je naredio smaknuće cijele skupine zarobljenika.

  13:02 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Većina savezničkih zločina je zataškavana ili umanjivanja s obrazloženjem da su stradali ionako bili nacisti i fašisti koji su i zaslužili takva nasilja. Najveći dio zločina postao je svjetski poznat kad su se bivši saveznici počeli sporiti oko svjetske dominacije ... prikaži još! pa su primjeri zlodjela iz Drugog svjetskog rata korišteni da bi se političke protivnike prikazalo pokvarenima. Po završetku Hladnog rata zločini komunista javno su osuđivani i u državama istočne Europe i bivšeg SSSR-a. Europska unija donijela je deklaracije kojima osuđuju komunističke zločine. SAD upotrebu atomskih bombi smatraju opravdanim, a civile Hiroshime i Nagasakija legitimnim vojnim ciljevima.

  13:03 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Ubojstva zarobljenika i civila u ratu i nakon rata jesu kvalificirana kao ratni zločini međunarodnim i nacionalnim pravnim normama, pogotovo nakon Drugoga svjetskog rata. Međutim, primjena tih normi nije bila ni poslije rata, ni sve do danas, konzekventno provedena. Nije ... prikaži još! nikakva jugoslavenska posebnost, već opća europska praksa, da se ta vrsta ratnih zločina proganjala samo prema počiniteljima nacistima i fašistima, a ne i prema antifašistima u likvidacijama njihovih neprijatelja. Na primjer, u Francuskoj je 1944. i 1945. provedeno dosta drastično čišćenje, epuration, kolaboranata njemačkih okupatora. Nekoliko stotina tisuća ljudi sudskim je presudama kažnjeno zatvorom, gubitkom radnih mjesta i građanskih prava, dok je oko 1200 osoba i strijeljano – pa i pisac Robert Brasilach, a desetak drugih slavnih imena jedva je spasilo glavu. Ali, istovremeno je izvansudski, tj. po kratkom postupku partizanskih odreda, strijeljan velik broj ljudi – po početnim procjenama desničarskih krugova čak 100.000, po procjeni historičara R. Arona 40.000, a po konačnoj službenoj procjeni osam-devet tisuća.

  13:03 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Drugi dio objašnjenja je selektivnost u progonima ratnih zločina po principu pobjedničke moći. Treba se podsjetiti i toga da su u toku i nakon Španjolskoga građanskog rata frankisti izvansudski strijeljali barem 120.000 republikanaca, što neki smatraju da je više od ... prikaži još! gubitaka republikanaca na bojnim poljima, ali je nakon pada frankizma donesen zakon o amnestiji za sva politička ubojstva, i Frankova i republikanska. Zatim, Amerikanci čine masovne ratne zločine započinjući i vodeći ratove u Vijetnamu i Iraku, protiv međunarodnih normi i s posljedicama milijuna civilnih žrtava – kao što je za Vijetnam utvrdio civilni Russelov sud – ali nijedna međunarodna i nacionalna instanca nije se usudila o tome reći istinu i izreći sankcije. Na desetke kolonijalnih i drugih ratova, intervencija i invazija nakon Drugoga svjetskog rata također su nosili masovne ratne zločine koji su ostali nesankcionirani. Stoga, nepošteno i nepravedno bi bilo ne zaključiti da se sve do danas ratni zločini proganjaju vrlo selektivno; onoliko, naime, koliko odgovara moćnima i pobjednicima

  13:04 22. 8. 2011.
 • -obrisani-:

  Nemac protiv Nemačke (iz srbijanskoga tiska) - I NATO agresija koja se zvanično nazivala ”Saveznička sila” a ne ”Milosrdni anđeo,” kao je zapadna propaganda taj naziv proturila, pred sudom u Bonu! Harald Kampfmajer iz Berlina već deceniju vodi postupak pred ... prikaži još!ed sudovima svoje zemlje, tražeći odgovornost za rušenje i ubijanje nedužnih civila tokom NATO napada na most u Varvarinu 1999. godine, finansirajući najveći deo tih troškova iz kredita namenjenog za izgradnju porodične kuće! Nemac Harald Kampfmajer, oružar, oficir, ekonomista i od pre deset godina potvrđeni stručnjak za čovečnost i međunarodno pravo, nastanjen u Berlinu i poreklom iz Istočne Nemačke, presavio je tabak i podigao optužnicu protiv svoje države Nemačke, pred tamošnjim civilnim sudovima, za štetu koju je NATO, uz saglasnost i učešće Nemačke, napravio žiteljima Srbije u Varvarinu, 30. maja.

  13:05 22. 8. 2011.
 • neverane:

  Josipović svoje hrvatstvo veže isključivo preko funkcije koju obavlja.Pa i porodica mu je jugoslovenski orjentirana,tako da karikaturalno izgleda svaki njegov pokušaj odmaka i minoriziranja jugoslovenske udbašije koja je i dan danas živa i itekako \"dejstvuje\".

  17:36 22. 8. 2011.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.