Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvaci u adventu

Što se to dogodilo da su nas tek sad otkrili i Europljani?

advent
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
14.12.2015.
u 16:00

A dogodine, tko zna, možda nas adventska čarolija dočeka i u perifernim kvartovima. Zašto ne bismo uživali, primjerice, i na Adventu u dvorcu Brezovica?

Centar grada obukao je adventsko ruho!

Kako je krenulo, sljedeće godine u kočijama će turiste po gradu voditi – sobovi. A Djed Božićnjak vikati "ho-ho-ho" sa zagrebačkih pročelja. U ovom našem gradu sve je moguće. No, isključivo u vrijeme adventa. Jer tada se Zagreb pretvara u bajku. A u bajkama se i snovi pretvaraju u stvarnost. Bajka. Tako Advent doživljavaju oni koji se u prosincu nađu na potezu od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića i okolnim ulicama. Obasjani tisućama lampica, okruženi kućicama, jelkama i umjetnim snijegom. S toliko sadržaja da u centru nešto za sebe nađu i umirovljenici, mladi parovi, samci, djeca, roditelji...

Konačno su nas otkrili i Europljani pa je Advent postao i najbolja destinacija na Starom kontinentu. Što se dogodilo da su nas otkrili tek sada? I prethodnih godina Advent je bio ovdje. No, uvijek s istom ponudom. Unaprijed se znalo kako će izgledati – veliki šator na Trgu s ugostiteljskom ponudom, štandovi u Bogovićevoj i Gajevoj, a tek unazad nekoliko godina živi i na Zrinjevcu. Ali, lani se nešto promijenilo. Advent je dobio više sadržaja. "Nabujao" je i preselio se na više lokacija. Sve unutar 10 minuta hoda od glavnog Trga. Upravo to najviše se svidjelo turistima. Takve ponude u bilo kojem inozemnom gradu nema, Božićni sajmovi koncentrirani su tek na jednom mjestu. A čini se da se postavljanje klizališta na Trg kralja Tomislava ili Božićnog sajma na Europski trg svidjelo i Zagrepčanima.

Dok su se donedavno kao jedina gastroponuda izdvajale kobasice, fritule i kuhano vino, danas se u prosincu u Zagrebu mogu kušati mnogi svjetski okusi – od austrijske germ knedle do nizozemskih palačinki. No, tu je i zagrebačka tradicija s buncekom ili sarmom. Ove su godine iznenadili oživljavanjem Gornjega grada i donjogradskih dvorišta. A dogodine, tko zna, možda nas adventska čarolija dočeka i u perifernim kvartovima.

Zašto ne bismo uživali, primjerice, i na Adventu u dvorcu Brezovica?

Komentara 39

BO
bojuki1
17:38 14.12.2015.

Ledeni park na Trgu kralja Tomislava su prošle godine mnogi pljuvali, sjećam se jako dobro članaka na portalima i "stručnjaka" koji pljuju po tom projektu, a najviše su pljuvale stranke orah i sdp.

PI
pidanko29
20:58 14.12.2015.

svaka cast zagrepcani ove godine ste extra okitili vas grad , zivim u strasbourg i on je prosle godine pobedio ali ove godine ste vi bolji a strasbourg je drugi !!!!

DU
Deleted user
20:34 14.12.2015.

Da tocno je da se u inozemnim medijima moglo citati da je Zagrebacki Advent od strane agencije "Europe's Best Destinations" proglasen najboljim u Europi ove godine. Mislim da velika zasluga ide diaspori koja godinama preporucava Hrvatsku prijatljima I poznanicima. Sadaa nas je svijet napokon upoznao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije