Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za djecu s posebnim potrebama

Pomažemo opremiti Čigrin let

čigra Down sindrom
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/9
20.04.2016.
u 16:44

Treniraju te-kvon-do u dvorani u kojoj vodovodne cijevi služe kao prepreke. To će se promijeniti u akciji Večernjega lista i partnera. Vrijedan projekt razvija motoričke sposobnosti djece s posebnim potrebama

Napokon postoji mjesto gdje se djeca s posebnim potrebama mogu baviti sportom prema programu koji je osmišljen za njih te se ne moraju prilagođavati. Riječi su to Marijane Čop, majke male Lucije koja je rođena s Downovim sindromom. Lucija je među djecom s Downom koji treniraju te-kvon-do u sklopu besplatnog programa za djecu s posebnim potrebama Čigrin let.

Projekt je dr. med. Danijel Bursać pokrenuo prije pet mjeseci, kada je u svoj tim uključio liječnike, fizioterapeute i psihoterapeute kako bi se što uspješnije postigli osnovni ciljevi programa. A to su stalno praćenje motorike i psihofizičkog stanja djeteta te prilagođavanje treninga ovisno o postignutom.

– Temeljni elementi te-kvon-doa razvijaju motoričke sposobnosti, a upravo je to djeci s Downom najveći problem. Trening im pomaže u svakodnevnom životu, točnije razvijanju lokomotornog sustava kako im se ne bi događalo da se spotaknu na ulici i padnu – objašnjava dr. Bursać.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Program je osmišljen za djecu sa svim oblicima motoričkih poremećaja, ali za formiranje grupe zasad ih je dovoljno samo kod slučaja Downa. U projekt su aktivno uključeni i roditelji koje se nastoji educirati o načinu rada i željenim rezultatima. A na natjecanju, koje će se održati 30. travnja u Domu sportova, djeca će pokazati što su naučila i koliko su u svom radu napredovala.
– Kao trećeg aktera, cilj je uključiti i medije kako bi se senzibilizirala javnost o tome da djeca s Downom samo trebaju malo više pažnje – dodaje dr. Bursać.

Rijetko dajemo priliku onima koji su drugačiji. A mališani s Downovim sindromom trebaju samo malo više pažnje

dr. Danijel Bursać

pokretač projekta

Vrijedan projekt prepoznao je i Večernji list, koji će u suradnji s HEP-om, pomoći opremanje dvorane za trening Čigrina leta u Bleiweisovoj 24 adekvatnim spravama, koje su zasad, ističe dr. Bursać, improvizirane.

– Prepreke za treniranje napravio je jedan od roditelja od cijevi za vodu – objašnjava. Usprkos tome što se još može i hoće uložiti u ovaj humanitarni projekt, on je već pomogao mnogima.
– Neki od roditelja žive izvan Zagreba i dovode djecu svaki tjedan na trening. Jednostavno su oduševljeni što je netko ovo napravio za njihovu djecu – poručuje Natalija Belošević, predsjednica zagrebačke Udruge za sindrom Down.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije