Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U trendu je vježbanje na otvorenom

OK, nema odmah “pločica”, ali...

Petar Bruno Basic pokazuje street workout vjezbe
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
23.08.2016.
u 11:00

Street workout parkovi su sve popularniji, a u njima možete sresti i Petra Brunu Basića, vlasnika najboljih trbušnjaka u zemlji, koji savjetuje: Samo treba početi

Ljeto je na izmaku, a s obzirom na to da se uz godišnji odmor obično veže opuštanje uz sladoled, čokoladu i čašicu vina, nerijetki su se s mora, osim s osunčanim tenom, vratili i s kojim kilogramom viška. I pala je odluka: počinjem vježbati! A ako je tako, idealna je vijest da u Zagrebu i okolici ima čak petnaestak street workout vježbališta na otvorenom na kojima to možete činiti potpuno besplatno. Budući da postaju sve popularnija, stalno niču i nova.

Trideset puta – tjedno

– Svetice, Maksimir, Volovčica, Kušlanova, Britanac, Trnovčica, Bunde, Velesajam, Trnava, Jarun, Sljeme, Tuškanac... Samo su neka od mjesta na kojima su street workout parkovi – nabraja Petar Bruno Basić, pobjednik ovogodišnjeg Supertalenta, koji je svojim fit izgledom i zagovaranjem zdravoga života uvelike zaslužan za promociju vježbanja na otvorenom. Možete ga susresti u svakom od tih parkova pa je dobar vodič za lokacije za treniranje, a i stručnjak za savjete vezane za vježbanje. Počeo je prije šest godina, a nikada nije otišao u teretanu.

– I kada je 35 stupnjeva i kada je hladno, vježbam na otvorenom. Uvijek me gledaju začuđeno kada vježbam bez majice dok je posvuda oko mene snijeg. Ali u zadnje tri godine nisam bio ni prehlađen, a kamoli ozbiljnije bolestan, pa neka skeptici procijene je li to zdravo ili ne – odlučan je Petar.

Street workout svojevrsna je kombinacija gimnastike i akrobatike. Temeljne su vježbe sklekovi, čučnjevi, zgibovi, propadanja i penjanja, koje se zatim nadograđuju i povezuju do pravih malih akrobacija. Kako bi se došlo do toga, treba imati izuzetnu snagu, a vježbači se mogu pohvaliti savršeno definiranim tijelom. Ima ga i Basić, koji je nekoliko puta proglašen vlasnikom najboljih trbušnjaka u Hrvatskoj. Na pitanje koliko vježba, odgovara: – 30 puta. Mjesečno? – Ne, tjedno! – kaže kroza smijeh dodajući da dnevno ponekad odradi i po pet treninga od jednog sata.

On je i prvi trener za fitness na otvorenom u Hrvatskoj, a trenutačno njegovi tečajevi imaju 70-ak polaznika. Također rado pomogne savjetom svima koji su zainteresirani za trening na otvorenom, posebice jer su street workout parkovi na raspolaganju i početnicima koji jednostavnim vježbama s ponavljanjem mogu brzo doći u formu.

– Dok vježbam, često u park dođe netko sjesti pa, nakon što vidi mene kako se znojim, počne ispitivati kakve vježbe on može raditi. Najsretniji sam kada za nekoliko dana ponovno dođem u taj park i vidim istu osobu kako ondje vježba – kaže Petar koji zato, dodaje, stalno i obilazi parkove.

Bolje nego u Njemačkoj

Iako se street workoutom mogu baviti i djevojke, njih se rjeđe može vidjeti da vježbaju. Najčešće dolaze dečki, a trojicu smo sreli na Britancu. Matej i Elvis u dvorištu Centra za rehabilitaciju Slava Raškaj u Ilici vježbaju otkad se lani u listopadu uredio park. Kada su se dogovorili da će početi trenirati, govore, razmatrali su koje opcije imaju.

– Nismo htjeli ići u neku zagušljivu teretanu, a kad nam je prijatelj predložio street workout parkove, brzo su nam se svidjeli i sada na otvorenom vježbamo svaki dan – ističu Matej i Elvis. Nick im se u vježbanju pridružio prije nekoliko mjeseci, kada se u Zagreb doselio iz Njemačke. Kaže da je oduševljen mogućnostima treniranja na otvorenom jer su uvjeti kod nas, objašnjava, bolji nego u toj zemlji. •

 Pronađite lokaciju u svom kvartu i trenirajte besplatno 

Jarun ima tri parka za vježbanje, a to su i najstarije lokacije za street workout u Zagrebu.

Lanište sutra slavi treću obljetnicu postojanja tamošnjeg parka, smještenoga na nogometnom terenu NK Gavrana.

Svetice imaju mjesto na kojemu trenira ekipa koja redovito ide na natjecanja po cijeloj Hrvatskoj i koja će vam rado dati savjet.

Britanac se može pohvaliti najnovijim i najkvalitetnije uređenim parkom u gradu.

Volovčica nudi grupne treninge za one koji ne vole sami vježbati ili trebaju trenera.

Kušlanova ima park koji je rijetko prazan jer je iza III. gimnazije.

Tuškanac je savršen i za vježbanje po najvećem suncu jer je street workout park “skriven” u šumi nedaleko od garaže.

Trnovčica privlači vježbače s istoka grada, a park je pokraj crkve.

Komentara 6

Avatar jumanji
jumanji
12:31 23.08.2016.

pet put dnevno😉taj sigurno ne dela

DU
Deleted user
12:15 23.08.2016.

To je zdravo i krasno, Jedino što gospodin ili ne radi ili ima neki posao koji mu dopušta da oko pet sati dnevno plus vrijeme za dolazak i povratak - vježba. Malo tko može odvojiti toliko vremena.

KO
korisniksb
14:44 23.08.2016.

Stric dodi u zagorje i primi se poljoprivrede i bit ces tak slank,a i radit ces nesto korisno,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije