Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.07.2016. u 11:52

Ideja je bila ući u stanove poznatih ličnosti. I vidjeti tko danas tamo živi...

Gotovo šest mjeseci prošlo je otkako smo u Večernjem listu počeli sa serijalom članaka “Pogled s prozora”.

I sada, prvi put nakon toliko vremena kontinuiranog izlaženja, odlučili smo projekt staviti na pauzu. Projekt je to koji je, kad se pogleda unazad, otkrio intimnu stranu poznatih ličnosti vezanih uz povijest Zagreba. Svi znate njihova imena. Ljudevit Gaj, Petar Zrinski, Tin Ujević, August Šenoa, Ante Topić Mimara, Milan Lenuci... Svi znaju (više ili manje) na koji su način oni zadužili glavni grad. No malo se zna tko su oni zapravo bili, kako su živjeli, kuda su se kretali. Ideja nastala iz čiste znatiželje bila je ući u njihove stanove. I vidjeti u kakvom su stanju danas. Kao i tko tamo sada živi. Odnosno pogledati kroz isti prozor i vidjeti pogled u kojem su oni uživali. I već ovdje počeli su prvi problemi. Ako na zgradi ne postoji spomen-ploča (a malo je ličnosti kojima je na takav način odana počast), trebalo se dobro potruditi da se uopće iskopa gdje su živjeli poznati.

Prvo smo kontaktirali Muzej grada Zagreba. “Nikad nitko na taj način nije pristupio povijesnim ličnostima”, rekli su. Iz Knjižnica grada Zagreba dodali su da takvih zapisa na jednom mjestu – nema. Ukratko – trebalo je čitanja knjiga i knjiga kako bi se došlo samo do informacija. A onda prepreka broj dva – nagovoriti privatne vlasnike da nas puste u svoju kuću. “Ovdje nema ništa što je od njih ostalo”, bila je najčešća izlika. A kad bi nas i pustili u stan, znalo je biti i izbacivanja jer bi se predomislili u zadnji čas. No oni koji su popustili i odlučili pokazati vlastitu kuću s veseljem su zvali kad bi vidjeli svoju fotografiju i članak u novinama. A stanove čija su vrata ostala zaključana pokušat ćemo “otvoriti” na jesen, kada ćemo pogledati kroz još prozora. Možda naše molbe konačno usliša i gospođa koja živi u kući u kojoj je odrastao ban Jelačić.

Možda nam otvore i stan u kojoj je u kućnom pritvoru bio Vlatko Maček. Možda nam pokažu i dom u kojem se rodio Miroslav Krleža u Radićevoj. U svakom slučaju, čitamo se najesen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije