Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unutar Oris kuće arhitekture

I kulinarstvo je umjetnost pa su uredili i otvorili – Voncimer

voncimer
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
23.10.2015.
u 09:12

Od gotovo šezdeset različitih stolaca svaki ima svoju priču, dizajnera, vrijeme proizvodnje... Svi su poklon arhitekata i dizajnera Orisu

Svaki stolac u restoranu Voncimer ima svoju priču.

Od šezdeset njih, koliko ih je u prostoru od gotovo 200 četvornih metara u sklopu Oris kuće arhitekture u Ulici kralja Držislava, gotovo svi su različiti. No jedno im je zajedničko – dizajnerski su stolci. Tako je jedan stajao u hotelu Esplanada, a taj je model 90-ih godina dizajnirao arhitekt Andrija Rusan, koji potpisuje uređenje ovog restorana. Pri uređenju Esplanade upoznao je i chefa Marija Starmana, koji je tada vodio kuhinju u hotelu.

Prostor klupskog tipa

– Tako je počelo naše prijateljstvo, koje je sada preraslo i u partnerstvo – kaže Andrija Rusan. Oris kuća po definiciji dom je kulture i umjetnosti – dodaje Rusan pa je tako otvaranje restorana bio logičan slijed jer – i kulinarstvo je vrsta umjetnosti. Željeli su stvoriti dojam topline, ugodne atmosfere i dnevnog boravka pa su koristili materijale kao što su drvo i opeka. I imenom restorana, koji je starozagrebački naziv za dnevni boravak, željela se naglasiti domaća atmosfera.

– Restoran je osmišljen kao prostor klupskog tipa. Svi članovi Oris kluba imaju posebne pogodnosti. No otvoreni smo za svu javnost – objašnjava Rusan te dodaje da su prve nedjelje u mjesecu rezervirane za predstavljanje mladih umjetnika. Tako će jednom mjesečno postavljati izložbu novog autora, dok su trenutačno izloženi radovi umjetnika Srđe Dragovića. U glavnom galerijskom prostoru izložena su djela čileanskog arhitekta hrvatskih korijena Smiljana Radića. Na policama stoje i arhitektonske knjige, a među raznim stolcima gosti mogu sjesti i u onaj iz 1900. godine.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Dizajnirao ga je Otto Wagner za svoj projekt, bečki Postsparkasse. Tu je i stolac bosanskohercegovačkog arhitekta Zlatka Ugljana koji je napravio za Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. Zato je ugravirana i pahuljica na naslonu. Svi stolci darovi su prijatelja arhitekata i dizajnera – kaže Rusan. Stolci su dopremljeni iz Finske, Austrije, Japana, Amerike, Italije, Francuske, Španjolske, Portugala...

Proljetne rolice

Pri uređenju pazilo se i na najmanji detalj, pa i da su lusteri i podlošci za štapiće za jelo, kaže chef Mario Starman, u istom štihu. Osim u Esplanadi, dugi je niz godina Starman radio u poznatim japanskim restoranima, gdje je brusio vještinu izrade istočnjačkih jela, a sada će gostima ponuditi spoj europske i azijske kuhinje. Jedan od specijaliteta su Starmanove autorske proljetne rolice u slatkom chilli umaku.

– Prostor smo tek otvorili pa smo spremali uglavnom za arhitekte, ali radit ćemo na tome da i Zagrepčani prepoznaju Voncimer – kaže Starman, kojemu u vođenju restorana pomaže supruga Dubravka.

Komentara 2

ME
mentalnamanikura
11:19 23.10.2015.

Trebalo bi to ići vidjeti. Izgleda mi obećavajuće.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
18:26 23.10.2015.

Voncimer....lijepa staropurgerska rijec....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije