Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračuni županijskih gradova u 2015.

U Zaprešiću skuplja komunalna naknada, u Vrbovcu vrtić i prijevoz

kožić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/10
04.12.2014.
u 11:00

Provjerili smo kako se izmjena Zakona o porezu na dohodak odražava na županijske gradove nakon što su ostali bez desetak posto proračunskog novca

Rezanje plaća zaposlenicima i naknada vijećnicima, što bolja naplata usluga od građana te manje novca kulturnim i sportskim programima, potez je koji će načelno povući gradonačelnici u svih devet gradova Zagrebačke županije i u samoj županijskoj upravi kako bi preživjeli 2015. Na rezanje ih je natjerala Vladina izmjena Zakona o porezu na dohodak, povećanje iznosa neoporezivog dijela plaće kojim se lokalnim proračunima ukida desetak posto primanja.

Preko leđa građana

Poskupljenje režija zasad je jedino uveo Grad Zaprešić, u kojem je za 15 posto od 1. siječnja podignuta cijena komunalne naknade.

– Nedostaje nam još 10 milijuna kuna pa smo morali umanjiti financiranje planiranih kapitalnih projekata, plaće te subvencije vatrogastvu i školstvu – kazala je Jelena Košec iz Ureda gradonačelnika. Poskupljenje očekuje i stanovnike Vrbovca, gdje će za 50 kuna u gradskom i 100 u privatnom poskupjeti vrtić; roditelji će s još 20 kuna morati sudjelovati u kupnji mjesečne đačke karte, a za 300 kuna umanjit će se pomoć za novorođenčad.

– Naravno da će se ova porezna reforma odraziti i na život građana. Kako će Grad neke programe financirati u smanjenom iznosu, razlika do potrebnog iznosa prelomit će se na leđima građana – kazala je Ljiljana Petanjek, pročelnica za financije.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić istaknuo je da neće poskupljivati usluge ni smanjivati socijalna prava, već će rezati plaće.

Manje novca i županiji

– Smanjit ćemo osnovicu za obračun plaće za 5%, sa sadašnjih 3210 kuna na 3050 kuna, ali ćemo smanjivati i ukidati dodatke na plaće, koji su regulirani kolektivnim ugovorima – kazao je Barišić. Slične mjere provode i drugi gradovi, a u svima je to sad najaktualnije političko pitanje. No svi očekuju i najavljenu pomoć Vlade koja bi trebale umanjiti gubitke. Sudbinu svojih gradova dijeli i krovna županijska uprava u kojoj predviđaju da će zbog poreznih izmjena u 2015. uprihoditi oko 11,5 milijuna kuna manje (8 posto).

– Zagrebačka županija smanjit će svojim djelatnicima plaće za 6 posto, smanjiti naknade vijećnicima te ostvariti uštede na materijalnim troškovima, ali i istodobno povećati prihode iz drugih izvora financiranja – fondova EU, prihoda od imovine i slično te tako djelomično ublažiti znatan negativan efekt smanjenja izvornih prihoda od poreza na dohodak – kazao je Ivica Bošnjak, pročelnik Odjela za financije.

VRBOVEC: Proračun za 2015. godinu planira se u iznosu od 36,7 milijuna kuna i umanjen je za 7% u odnosu na 2014., ostaju bez 2 milijuna kuna. Smanjit će plaće od 5 do 10%, naknade za 20%, rezat će se na socijalnim, kulturnim i sportskim programima do 20% (vrtići, prijevoz...). – Što se tiče izvornih prihoda proračuna za 2015. godinu, isti je u odnosu na 2014. godinu umanjen za 12%, a to je posljedica Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak odnosno „mini porezne reforme“ Vlade RH. Projicira se da će takvom reformom Grad Vrbovec izgubiti oko 2 milijuna kuna poreza na dohodak, odnosno 12%, i to uz vrlo optimistične pretpostavke – kazala je Ljiljana Petanjek, pročelnica Upravnog odjela za financije Grada Vrbovca. Dodala je da se iz tog prihoda financiraju rashodi za zaposlene Gradske uprave i proračunskih korisnika, kojih je ukupno 60-tak te da planiraju smanjenje plaće od 5-10%, naknade predstavničkog i izvršnog tijela za 20%, tekuće donacije za 20%, kao i svi socijalni, kulturni i sportskih programi u umanjenju i do 20%. Naime, svi programi i dalje će se nastaviti financirati, ali u 10-20 postotnom umanjenju. – Naravno da će se ova porezna reforma odraziti i na život građana. Naime, kako će Grad Vrbovec određene programe financirati u smanjenom iznosu, razlika do iznosa potrebnog financiranja prelomit će se na leđima građana. Npr. sufinanciranje roditelja djece smještene u gradskom vrtiću porast će za 50,00 kuna, a u privatnim za 100,00 kuna, kod sufinancirana prijevoza učenika i studenata roditelji će morati uvećati svoj udio za 20,00 kuna, pomoć za novorođenčad umanjuje se za 300,00 kuna, stipendije učenika i studenata za 50,00 do 100,00 kuna, a tu su i druge mjere. Što se tiče komunalnih usluga odnosno komunalne naknade, zasad se ne planira nikakvo povećanje budući da je riječ o prihodu koji je namjenski orijentiran i nema previše upliva u programe koji su ovom reformom direktno pogođeni – istaknula je Petanjek.

SVETA NEDELJA: Gradski proračun (65,4 milijuna kuna) ostaje bez osam posto prihoda, no u planu nisu nikakve drastične mjere za kompenzaciju. Dio manjka nadaju se dobiti obećanim Vladinim mjerama, a dio će pokušati namaknuti i komunalnom naknadom od novolegaliziranih objekata.

ZAPREŠIĆ: U 2015. godini planiraju ukupni prihod od 133,5 milijuna kuna, a ostat će bez 15 milijuna. Povisili su cijenu komunalne naknade, smanjili financiranje planiranih kapitalnih projekata te će smanjiti plaće i materijalna prava svih korisnika proračuna. – Upute za izradu proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za razdoblje 2015. – 2017. godine još uvijek nisu poznate, iako ih je Ministarstvo financija,  temeljem Smjernica Vlade RH, a sukladno članku 27. važećeg Zakona o proračunu, bilo dužno dostaviti na postupanje do kraja lipnja 2014. godine. U iščekivanju istih, a pomno prateći vijesti i sjednice Sabora, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak izgubili smo veliki dio poreznih prihoda (oko 15,0 mil. kuna), uključujući i povećanje udjela u raspodjeli istog sa 56,5% na 60%, a kao dio kompenzacijskih mjera usvojenih  Izmjenama i dopunama Zakona o financiranju jedinica lokalne područne (regionalne) samouprave kompenziran nam je dio povećanim udjelom u raspodjeli sredstava s naslova  poreza na promet nekretnina sa (60% na 80%) ili oko 1,0 mil. kuna (sve pod uvjetom identične dinamike kupoprodaje nekretnina i u 2015. godini) – rekla je Jelena Košec iz Ureda gradonačelnika. Dodala je da su stoga, kako bi Grad mogao funkcionirati, odnosno da ne umanjuju dostignutu razinu standarda građana, bili prisiljeni povećati komunalnu naknadu za oko 15%, na osnovi čega očekuju povećanje prihoda od gotovo 4,0 mil. kuna. – No, zbog još uvijek nedostajućih prihoda  od 10,0 mil. kuna morali smo umanjiti financiranje prije planiranih kapitalnih projekata te umanjiti plaće i materijalna prava, kako djelatnika Gradske uprave, tako i zaposlenika naših proračunskih korisnika te umanjiti našu subvenciju vatrogastva i školstva – istaknula je Košec. 

SVETI IVAN ZELINA:  Zbog smanjenja poreznih prihoda očekuju da će tzv. kompenzacijske mjere barem malo ublažiti udar na proračun (za 2015. iznosi 42 milijuna kuna), a očekuju i povećanje gospodarske aktivnosti jer se priprema gradnja više poslovnih objekata privatnih investitora. – Predložene porezne reforme svakako će smanjiti prihode po osnovi poreza, no ne možemo točno procijeniti u kojoj mjeri. S druge strane očekujemo da će tzv. kompenzacijske mjere barem malo ublažiti udar na proračun, a dodatno očekujemo iduće godine povećanje gospodarske aktivnosti  jer se priprema izgradnja nekoliko poslovnih objekata od privatnih investitora, što će svakako pozitivno utjecati na prihode Grada i smanjenje nezaposlenosti. U prijedlogu proračuna za 2015. godinu upravo je stavljen naglasak na kapitalne investicije u infrastrukturu i poticanje gospodarstva zbog čega je, unatoč smanjenju poreznih prihoda,  planirano povećanje ukupnog proračuna zbog očekivanih investicija – istaknuo je Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina.

VELIKA GORICA: Smanjit će troškove zaposlenih (osnovicu za obračun plaće za 5%), smanjivati i ukidati dodatke na plaće, regulirane kolektivnim ugovorima. Neće dizati prirez, komunalije ni komunalnu naknadu. Ove je godine proračun bio oko 320 milijuna kuna. Ovom, tzv. „reformom“, Vlada je definitivno ugrozila same temelje društvenog, političkog i ekonomskog poretka, odnosno ugrozila je cijeli sustav lokalne i područne samouprave! Vrlo jednostavno, da bi mogla povećati deficit državnog proračuna, odnosno novim zaduženjima pokriti svoje enormne troškove, odlučila je „oteti“ županijama, gradovima i općinama prihode od poreza na dohodak. Kada sve ovo maksimalno pojednostavimo, tzv. „porezna reforma“ Vlade Zorana Milanovića svodi se na uzimanje novaca od vrtića, školstva, zdravstva, socijalne skrbi i vatrogastva i preusmjeravanje tog novca u džepove zaposlenih, i to onih s najvećim plaćama – kazao je gradonačelnik Dražen Barišić. Dodao je da bi u slučaju Velike Gorice to smanjenje trebalo iznositi oko 18 do 19 milijuna. – Procjenu učinaka očekivali smo dobiti od Ministarstva financija, ali do danas nismo zaprimili njihove upute za izradu proračuna. Dakle, Vlada već pet mjeseci krši Zakon o proračunu, i nikom ništa – kazao je Barišić dodavši da su smanjenjem prihoda ugroženi predškolski odgoj i decentralizirane funkcije – školstvo, zdravstvo, socijalna skrb i vatrogastvo. 

JASTREBARSKO: Proračun će zbog poreznih izmjena ostati tanji za 4 milijuna kuna (48 milijuna nasuprot 53,5 milijuna u 2014.), četvrti put idu na smanjenje plaća za 5% za gradonačelnika, zamjenike i zaposlene, a smanjenja su raspodijelili na većinu svih mjera (socijala, sport, kultura...). – Želim napomenuti da je slična reforma provedena 2010. godine u kojoj je Grad izgubio oko 6 milijuna kuna. Osim poreza na dohodak, smanjivali su se tada i prihodi od koncesija za kamenolome i crpljenje vode – kazao je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog. Dodao je kako vjeruje da se ova reforma ne bi trebala u Jastrebarskom negativno odraziti na kvalitetu života građana. – Jastrebarsko i dalje ostaje jedan od “jeftinijih” gradova u okruženju s obzirom na troškove odvoza i zbrinjavanja otpada, cijene vode, vrtića, sa svim dodatnim pogodnostima za građane (naknade za novorođene bebe, subvencije prijevoza učenika, stipendije, šport, kultura, glazbeno obrazovanje i sl.) – zaključio je Novosel. 

IVANIĆ GRAD: Planirani proračun za 2015. godinu veći je za 14% u odnosu na 2014. te iznosi 76 milijuna kuna (zbog 14 milijuna iz fondova EU). Manjak od 2,3 milijuna riješit će uštedama u upravi te manjim izdacima za sport, kulturu i druge programe, dok je socijala pošteđena rezova. – Planirani efekt predloženih izmjena Zakona o porezu na dohodak vrlo je teško predvidjeti jer ne raspolažemo podacima koji utječu na iznos poreznih prihoda (broj zaposlenih na koje se porezne mjere odnose, iznosi i porezne olakšice pojedinačnih bruto plaća), međutim, procijenili smo da se radi o smanjenju od cca 2.3 milijuna, odnosno 10% planiranih prihoda od poreza i prireza na dohodak u odnosu na planirano za 2014. godinu. Za predviđeni manjak prihoda umanjili smo sredstva za javnu upravu i administraciju te za ostale proračunske korisnike u segmentima kulture, udruga, sporta i to u iznosu od 4,200.000 kuna no planirane korekcije ne bi trebale osjetno utjecati na život građana jer ćemo nastojati osigurati funkcioniranje svih aktivnosti na istoj razini kao i prethodne godine uštedama na pojedinim troškovima i pronalaženjem dodatnih prihoda – kazala je Marija Čehko, savjetnica za gospodarstvo. 

DUGO SELO: Prijedlog proračuna za 2015. godinu (planirano 60 milijuna kuna, ove godine proračun je bio 54 milijuna, a povećanje je uvjetovano zaduženjem – pet milijuna, pet milijuna kuna očekuju iz fondova EU te tri nakon prodaje gradskih zemljišta) upućen je Gradskom vijeću na donošenje. Planira se 4% manje prihoda u odnosu na 2014. Grad će nastojati štednjom uravnotežiti prihode i rashode da se smanjenje ne odrazi na život građana. 

SAMOBOR: Proračun predviđen kao i ovogodišnji –186,3 milijuna kuna. Manjak prihoda planira se pokriti uštedama kroz javnu nabavu, boljom naplatom i povećanom učinkovitošću zaposlenika, ne uvode prirez, povećanje cijena usluga ni zaduživanje, no očekuju Vladinu pomoć. Porez na dohodak glavni je prihod grada, pa se poreznom korekcijom upravo gubi znatan dio ovog najizdašnijeg prihoda. – S obzirom na to da još nema službenih informacija o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, grad je procijenio prihode od poreza na dohodak za 2015. godinu u iznosu od 96,000.000 kn odnosno s međugodišnjim smanjenjem od 8%. Manjak izvora financiranja od općih prihoda i primitaka kompenzira se povećanim namjenskih prihoda, koji se mogu trošiti za aktivnosti i projekte koji su se do sada planirali iz poreznih prihoda. Planirano je i dalje provoditi uštede kroz objedinjavanje nabave za sve korisnike proračuna, proširenje riznice, provođenjem bolje i ažurnije naplate, kao i povećanom učinkovitošću zaposlenika grada, ustanova i gradskih poduzeća – kazala je Petra Aralica iz Ureda gradonačelnika. Dodala je da ne očekuju manjak ukupnih prihoda, a time ni smanjenje standarda građana u komunalnoj i društvenoj infrastrukturi, no procjenjuju da će u sljedećem razdoblju, ako izostanu očekivane kompenzacijske mjere s nivoa države, biti potrebno poduzeti daljnje aktivnosti za uravnoteženje proračuna.

Komentara 2

DU
Deleted user
14:14 04.12.2014.

prvo bi trebali prorijediti gradske sluzbe i to barem za 30%.

LI
liskovaca
09:30 05.12.2014.

samo derite stoku sitnozubu!!! valjda će ih to probuditi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije