Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ankica Stojanović

Zagrepčanima je više od 40 godina čitala prognoze

Ankica Stojanović
07.01.2015.
u 10:00

U Državnom hidrometeorološkom zavodu zaposlila se 1973. godine kao studentica, a prvi joj je posao ujedno bio i zadnji.

Njezin će glas većina građana prepoznati kao glas koji im je godinama na radiju govorio kakvo ih vrijeme očekuje tog dana. Ankica Stojanović više od 40 godine najavljivala je Zagrepčanima trebaju li pripremiti kišobrane ili sunčane naočale. Ipak, prošlog je tjedna, na Staru godinu, došlo vrijeme da 65-godišnja meteorologinja pročita i svoju zadnju prognozu te ode u mirovinu.

– Još bih radila, ali moram u penziju zbog godina. Veseli me ovaj posao, to je ono što radim cijeli život. Falit će mi slušatelji i kolege koji su mi kao druga obitelj – rekla je Ankica Stojanović koja se u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) zaposlila 1973. godine kao studentica. Nakon tri godine dobila je stalni posao, a ispostavilo se da će joj prvi posao ujedno biti i onaj koji će raditi cijeli život.

Kolegama poput majke

U DHMZ-u radi gotovo 400 meteorologa, na desecima različitih poslova. Ankica Stojanović radila je na gotovo svim pozicijama, od pisanja prognoze za zrakoplovstvo do rada kao dežurna prognostičarka u prostorijama DHMZ-a na Griču s još 30-ak kolega.

– Ankica je najduže radila, svima nam je bila kao majka i mogu u ime svih reći da će nam jako faliti. Što se tiče posla, bila je velika profesionalka od koje se puno moglo naučiti, a često nam je pomagala riješiti i privatne probleme – govori Ivana Havrle Kozarić, također prognostičarka DHMZ-a. Ističe i da je Ankica Stojanović često kolege nasmijavala pričama kako se nekada radilo. Ipak, kako kaže Ivana Havrle Kozarić, svi su joj se divili zbog toga što se vrlo jednostavno prilagođavala napretku tehnologije.

I sama Ankica Stojanović kaže da se tehnologija uvelike promijenila, pa se tako karte više ne moraju ručno printati i sušiti na radijatorima, nego su svi podaci digitalni. Također, danas se tehnologiji više vjeruje, ne treba se toliko oslanjati na iskustvo meteorologa, pa je i prognoza točnija. No, radni dan prognostičara i dalje izgleda isto. S radom se počinje u 5 sati ujutro. Prvo se piše prognoza za taj dan, a zatim od 6 do 9 sati slijedi uključivanje na radio postaje. Potom se nastavlja s prikupljanjem podataka za idući dan sve do 19 sati.

Sad će slušati prognoze

– S obzirom na dugu smjenu, ne radimo svaki dan, a svi smo jako bliski jer puno vremena provodimo zajedno – rekla je Ankica Stojanović te napomenula da će i dalje svakog jutra, kako bi joj manje nedostajali, slušati prognozu svojih kolega koji su joj pripremili i oproštajnu zabavu.     

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:08 07.01.2015.

Hm, da. Nije licemjerje, ali stvarno je žena bila osoba koja nikada nikome nije stala na žulj ni poslovno ni privatno. Ali vrijeme nosi svoje i nek uživa u zasluženoj mirovini.

RA
Rajmund
14:50 07.01.2015.

Hvala što ste bili s vozačima u svim prilikama i neprilikama.A sad se opustite i uživajte.

DU
Deleted user
00:34 09.01.2015.

Eh, stvarno je žena u redu... slučajno je poznajem, ugodna osoba.. i izvan svog rada je žena ok... pa iako to nije moderno, moram reći da redovno ide na mise..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije