Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na terenu

U rizičnom ste kvartu ubode li vas u 15 minuta više od 12 komaraca

10.06.2014., Zagreb - Radnici tvrtke EKO deratizacija zaprasivali su komarce na podrucju SRC Mladosti i Jaruna. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
11.06.2014.
u 20:39

U katakombama ispod Zapruđa komarci i zimi preživljavaju

Tek rijetki rekreativci, džogeri i šetači pasa probijali su se jučer kroz maglovito jutro na Jarunu, oko ŠRC-a Mladost, šuma i nasipa kod Prečkog.

Pet je sati ujutro, a magla nije nastala kao posljedica vremenskih uvjeta, već strojeva radnika tvrtke Eko deratizacija, zaduženih za zaprašivanje komaraca koji su posljednjih dana zagorčavali život Zagrepčana.

Čekaju da ih upiknu

Timovi su se na prvi dan suzbijanja raspršili po najkritičnijim mjestima, uz vode stajaćice, divlje vrtove s kanistrima za zalijevanje, kako bi leteće napasti uhvatili u vrijeme kad su najaktivnije.

– Već imamo standardnu rutu, prođemo dio oko Jaruna, potom do Španskoga i Malešnice, te u Retkovec, dok kooperantska tvrtka radi oko Bundeka, Novi Zagreb, Savicu - rekao je voditelj tima Vladimir Lukić, te dodao kako večer nakon zaprašivanja na lokacijama provjeravaju je li se brojnost komaraca smanjila. Nemoguće je u potpunosti ih uništiti.

– Gledamo koliko ih sleti na tijelo. Ako je do 12 komada, to je minimalan broj i može proći - kaže Lukić.

Nakon što obave ispitivanja, rezultate šalju u Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba, odakle dobivaju direktivu gdje se postupak mora ponoviti.

Ručni topovi

Strojeve proizvedene u Njemačkoj, koji imaju domet do 60 metara, dio njih vozi na terencu i njima tretiraju prostore izvana, dok najgori dio posla obavljaju oni koji ručnim topovima prolaze kroz neprokrčeno žbunje i šikaru. Obučeni u gumene čizme, posebna odijela i s respiratorom, odlaze u najdublje dijelove šume.

Jarun je ujedno i jedno od najkritičnijih područja u gradu, jednako kao i područje iza HRT-a, Savica, Ravnice, Retkovec, dio iznad Vinogradske... No Zapruđe i Siget velika su žarišta, gdje komarci preživljavaju i zimu.

– Ispod velikih zgrada su katakombe sa cijevima. Temperatura je uvijek visoka, a često i neka cijev pušta, pa znaju biti pune vode - idealno mjesto za razmnožavanje komaraca - ispričao je Tomislav Puhmajer, koji je od uboda spasio kupače i sportaše koji borave na ŠRC Mladost.

Komentara 3

GO
gogyvu
21:26 11.06.2014.

mi u Vukovaru imamo u 15 sekundi 12 uboda,....minute su nam za hitnu....

TR
Trnjanec
22:04 11.06.2014.

U Trnju se zadnjih dana ne može uopće sjediti vani navečer na zraku. Ima ih na tisuće.

Avatar karlo II
karlo II
09:53 12.06.2014.

U Velikoj Gorici se isto ne može izdržati od komaraca a koga je briga za nas koji moramo trpiti. Bit će bolje kad snijeg padne neće nas gristi sigurno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije