Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ravnatelji kazališta

Radimo kao švicarski sat, s 30 honoraraca, ali problem su zakoni

Duško Ljuština Marija Sekelez
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
26.02.2014.
u 12:55

Vanjski suradnici Dječjeg kazališta Dubrava odbili su potpisati neverificirane ugovore za koje ne znaju hoće li ih Grad ikad potpisati. Marija Sekelez i Duško Ljuština, ravnatelji Žar ptica i Kerempuha, navode da su problem loši zakoni

Zbog velikog minusa Narodnog sveučilišta Dubrava, pod kojim se nalazi i Dječje kazalište Dubrava, voditelj kazališta Leo Vukelić nije uspio dobiti odobrenje za sklapanje autorskih ugovora u 2014. pa su do kraja veljače otkazane sve predstave.

U pismu koje potpisuju umjetnici Maja Katić, Dean Krivačić, Renata Carola Gatica, Svetlana Patafta, Sanja Milardović i Zrinka Kušević piše da je kao alternativa ponuđeno da se potpišu “neverificirani ugovori, što bi značilo da program ide dalje, ali da isplate kasne možda i više nego do sada. I nitko ne može garantirati kada će i hoće li doći do tih isplata...”

Upozorili su da takva situacija vodi prema postupnom gašenju kazališta, jedne od rijetkih adresa na kojima "slobodnjaci" mogu raditi, ali i da takvih ustanova ima još. Ima li drugačijih primjera, otkrivaju ravnatelji.

– Podržavam uvođenje reda, naše kazalište dobilo je odobrenje za sklapanje vanjske suradnje jer bi program bio ugrožen budući da imamo tek 20 stalno zaposlenih, od kojih su šest glumci – rekla je Marija Sekelez, ravnateljica kazališta Žar ptica. Na pitanje zbog čega se sada radi kontrola s obzirom na to da čak i publika zna koji glumci rade, a koji ne, te koji snimaju sapunice, rekla je:

– Glumcu koji bi odbijao uloge, a s druge strane radio honorarno, dala bih otkaz. No, takav način rada omogućuje Zakon o radu i Zakon o kazalištu koji su puni rupa, kao da se uvijek želi ostaviti siva zona – kaže ona.

Jednako misli i Duško Ljuština, ravnatelj Kazališta Kerempuh.

– Radimo ko švicarski sat. Imamo 30-ak honoraraca, no problem je cijeli zakonodavni okvir u kulturi. Kazališta i inače na kraju godine šalju izvješća Gradu – objašnjava Ljuština.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije