Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spikaonica

Protiv HPV-a cijepljen je još zanemariv broj osoba

Spikaonica
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
19.02.2015.
u 15:30

Stručnjaci, ambasadorica i srednjoškolci raspravljali su treba li poticati cijepljenje protiv HPV-a.

U V. gimnaziji okupilo se više od 150 srednjoškolaca, no na pitanje tko je od njih cijepljen protiv Humanog papiloma virusa (HPV) tek je 10-ak djevojčica dignulo ruku. Tako je započela druga spikaonica u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr i partnera Megaprodukcije.

Na debati pod nazivom “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu” učenici su ovoga puta raspravljali o tome treba li poticati cijepljenje protiv HPV-a.

Zanemariv broj cijepljenih

Stručnjaci koji su sudjelovali na debati - Mirna Šitum, pročelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti u KBC Sestara milosrdnice te primarijus Damir Eljuga, specijalist ginekologije i porodništva - podacima su potvrdili anketu s početka spikaonice te poručili kako je još uvijek zanemariv broj osoba cijepljen, iako cjepivo štiti od najčešćih i najopasnijih tipova HPV-a.

Osim stručnjaka, svoje su mišljenje izrazili i sami srednjoškolci. Debatni klub tijekom 90-minutne spikaonice žestoko je branio obje strane.

– Nije cilj učiniti cijepljene obaveznim, nego educirati ljude kako bi se sami željeli cijepiti – rekla je Klara Kranjčec, učenica 3. razreda, a negacija je pritom odgovorila argumentima poput visoke cijene cjepiva i mogućih nuspojava.

Ipak, svi su se složili kako je edukacija ključna za suzbijanje ovog virusa koji uzrokuje rak vrata maternice, ali i brojne druge opasne bolesti.

– Jednoj su djevojčici potrebne tri doze po 706 kuna i 20 lipa no to je puno manja cijena od liječenja, samo ako o novcu pričamo, jer se zdravlje ne može kupiti – zaključila je Šitum te podsjetila da je u Zagrebu cijepljenje besplatno za učenice 8. razreda.

Važan je razgovor

Ambasadorice jučerašnje spikaonice, Sanja Doležal i Daniela Trbović istaknule su pak da cijena ne smije biti prepreka, a u raspravu su se uključili i ostali prisutni učenici koji su upitali stručnjake zašto sadašnja edukacija ne daje rezultate, kada se najbolje cijepiti...

Za kraj, istaknuta je važnost edukacije roditelja koji trebaju dati pristanak za cijepljenje te je opet ukazano na problem nekomunikacije između roditelja i djece. Na pitanje koliko srednjoškolaca otvoreno priča s roditeljima o temama seksualnosti, opet je tek nekoliko ruka bilo u zraku.

Kako bi i dalje poticale dijalog, spikaonice se nastavljaju, a sljedeća je na redu 25. veljače u II. gimnaziji kada će se raspravljati o tome treba li provoditi obavezno testiranje na spolne bolesti kod mladih.     

Komentara 1

TH
than
00:34 20.02.2015.

Opet farmaceuti djeluju... Kupe zaradu. Bolje da djevojke paze u sto se upustaju, jer ovo nije nikakva totalna zastitta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije