Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
program plus

'Nisam se nadao da će me ikad pozvati ranije na pregled'

18.02.2015., Zagreb - Vinogradska bolnica, odjel za ultrazvuk srca.Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/3
19.02.2015.
u 15:00

I pacijenti i liječnici slažu se da je pomicanje liste odlično za one kojima je pregled uistinu hitan

Marko Blažević prije 11 godina imao je srčani udar i odonda redovito ide na kardiološke preglede. Idući je ultrazvuk srca u KBC Sestara milosrdnica trebao čekati sve do 7. svibnja, no ipak ga je obavio već jučer i to u sklopu "Programa plus", akcije koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja s ciljem skraćivanja listi čekanja.

– Nisam se nadao da će me ikada pozvati ranije na pregled – rekao je sretni 48-godišnji Marko kojeg je prije tri dana iznenadio poziv liječnika koji mu je ponudio novi termin. Napominje kako je pomicanje liste čekanja odlično za one kojima je pregled uistinu hitan i koji bez njega ne mogu.

Smanjuje se pritisak

Akcijom su jednako zadovoljni i liječnici, među kojima i kardiolog Ivo Darko Gabrić koji je jučer popodne radio dodatne ultrazvuke srca u KBC-u Sestara milosrdnica.

– Ne samo da će pacijenti manje čekati, nego će biti manji pritisak i na djelatnike bolnice – rekao je dr. Gabrić, objasnivši da će liječnici jednom mjesečno raditi izvan radnog vremena što će im biti plaćeno kao standardna popodnevna smjena.

Foto: Žarko BašićPIXSELL

Uobičajeno vrijeme tijekom kojega pacijenti u bolnici u Vinogradskoj mogu napraviti ultrazvuk srca jest radnim danom do 16 sati.

Ipak, jučer je aparat radio sve do 20 sati, a kardiološki odjel samo je jedan od njih 15-ak u toj bolnici koji od prošlog tjedna rade dodatno – srijedom popodne te subotom ujutro.

"Program plus" Ministarstva zdravlja obuhvaća 33 bolnička centra diljem Hrvatske, a tako i one u Zagrebu koji su već zadovoljni prvim ostvarenim rezultatima, od 11. i 14. veljače.

Svaka bolnica bira svoje

– Građani se ne mogu sami prijaviti na raniji pregled, mi zovemo one koji najduže čekaju – rekao je Hrvoje Vrčić, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb, gdje je prošlog tjedna obavljeno 147 dodatnih pregleda, a jučer još gotovo dvostruko više.

Objasnio je i da svaka bolnica sama bira dijagnostičke i terapijske postupke koje će provoditi u sklopu Programa plus, a to su upravo oni na koje se najviše čeka u određenoj bolnici.

U KBC-u Zagreb na Rebru provodi se dodatni ultrazvuk srca i dječjih kukova, gastroskopija... Ondje se neki postupci već dugo rade u dvije smjene, a u KBC-u Sestara milosrdnica 11. veljače bilo je 129 pregleda (12 UZV srca, 8 kolonoskopija, 7 UZV dojke), a 14. veljače imali su 52 pregleda.

– Uz ovakav način rada za 2 do 3 mjeseca više neće biti listi čekanja – rekao je dr. Gabrić. Nada se kako će se akcija nastaviti i da će je i druge bolnice prihvatiti.

Komentara 3

Avatar fredi
fredi
20:08 19.02.2015.

Konačno neki pomak! Drago mi je pročitati da liječnici podržavaju ovu akciju.

Avatar maxist
maxist
16:42 20.02.2015.

prošli sam tjedan u toj vinogradskoj dobio termin u 2017...........toliko o "nestanku" čekanja,,,,,,,to je zadnji puta viđeno 1990.

DA
damirtankovic
02:40 20.02.2015.

Ak se pregledi mogu sada raditi popodne a i kod drugih privatnika s kojima je sklopljen ugovor, mene zanima zakaj tak nije bilo do sada? Znači, može se sve riješiti, samo su izgleda do sada bili u pitanju neki drugi interesi!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije