Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unosan posao

Egzotično voće i povrće iz domaćeg uzgoja diljem Zagreba

exotic king (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/6
19.03.2012.
u 14:27

Egzotične se vrste uzgajaju osim u Bistri i na još 65 kooperantskih imanja diljem Hrvatske, kojima nije bilo strano uobičajene domaće kulture zamijeniti onim jedva izgovorljiva imena

Čak tridesetak vrsta egzotičnog voća i povrća porijeklom iz gotovo svih krajeva svijeta u Zagreb pristiže iz domaćeg uzgoja. Podno obronaka Medvednice, u Donjoj Bistri, Martina Perešin Šulog (34) i njezin suprug Ivan (42) na plantaži Exotic King beru hokaido tikve, jeju korejske dinje, novozelandski kiwano... No, na njihovoj plantaži na kojoj je prvi put prije šesnaest godina nikla egzotična biljka, kao plod Ivanova hobija, uvijek nešto raste i uvijek se nešto bere.

Profitabilan posao
– Nama je uvijek sezona i nikada nemamo u ponudi nešto klasično – poručuje Martina Perešin Šulog, majka četiri curice, diplomirana veterinarka koja je ljubav prema životinjama zamijenila onoj prema biljkama iz nama dalekih krajeva te pretvorila u unosan posao s izvozom u nekoliko zemalja EU.

Da nije profitabilan, ne bi se bavili ovim poslom, komentira Martina Perešin Šulog dok bere slatke plodove guave, pune vitamina C, osvježavajućeg okusa. Hrvatski građani kupuju egzotično voće i povrće jer ih otprije znaju, a oni koji se prvi put susreću s takvim namirnicama – jer su zdrave i iz gastronomske znatiželje – objašnjava „ženska ruka“ agrarnog poduzetništva u Donjoj Bistri.

Egzotične se vrste uzgajaju zahvaljujući bračnom paru Šulog i na još 65 kooperantskih imanja diljem Hrvatske, kojima nije bilo strano uobičajene domaće kulture zamijeniti onima jedva izgovorljiva imena.

Neograničen izvoz u EU

Mi se ne moramo boriti s bolestima i nametnicima egzotičnog voća i povrća jer ih ovdje nema, a transport do kupca je znatno kraći. Time naše namirnice zadržavaju znatno više hranjivih svojstava i svježine nego kad ih se doprema do stola iz Japana, Kine, Vijetnama ili Južne Amerike, komentiraju na plantaži u Bistri. Biljkama treba dosta vode, temperatura nikada ne smije pasti ispod nule, a količine uzgoja i kada uđemo u EU su neograničene, stoga možemo sijati, proizvoditi i izvoziti koliko god želimo, poruka je s plantaže obitelji Šulog mnogim poljoprivrednicima koji se traže sa svojom proizvodnjom u sve zahtjevnijim tržišnim uvjetima.

Za gastronomski dojam koji egzotično voće i povrće ostavlja na domaća nepca ne moraju brinuti – sve što raste isprobala su prvo djeca Šulogovih. Najviše vole maracuju, kiwano, nisu im strane juhe ili variva od tikvica različitog porijekla, indijanske banane, sibirske borovnice....Sve nabrojeno može se kupiti i na samom imanju, a uskoro i u samom srcu Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 1

SL
slonica
11:21 20.03.2012.

može to uspjeti oblikom i izgledom, ali nema ni približno okus kao da raste mjesecima na suncu, onoj klimi i suncu kao što je u Africi ili Juž Americi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije