Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJACI OCJENJUJU

Žestoka retorika Zorana Milanovića: Vrijeđa zato što ne zna gubiti

28.12.2015., Markov trg, Zagreb - Odrzana je druga konstituirajuca sjednica osmog saziva Hrvatskog sabora. Kolinda Grabar-Kitarovic, Zoran Milanovic, Tihomir Oreskovic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
29.12.2015.
u 07:04

'Most je izabrao koaliciju s kriminalnom, špijunskom, proustaškom koalicijom', kazao je Milanović. To je prekomjerno granatiranje riječima, ocjenjuje Milardović

Premijera na odlasku, šefa SDP-a Zorana Milanovića javnost poznaje kao fajtera koji se ne boji potući, koji voli ulaziti u borbe, ali i kao lošeg gubitnika.

U tom smislu Milanović jučer nije razočarao. Teškom artiljerijom "pucao" je po HDZ-u i Mostu. A nije zaboravio ni mandatara i, po svemu sudeći, novog predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića.

– Most je izabrao ići u koaliciju s kriminalnom, špijunskom, proustaškom koalicijom koju je podržao klub gradonačelnika (Milana Bandića) koji je optužen za teška kaznena djela. Hrvatska nikad nije bila na nižoj demokratskoj točki – rekao je šef SDP-a komentirajući novu parlamentarnu većinu.

Zastarjeli rječnik

– To je bilo prekomjerno granatiranje riječima. Milanović je koristio riječi koje su dio vokabulara otprije 30 godina. Mogao je sve to i drugačije reći. Vidljivo je da opet ulazi u ideološke rasprave – komentirao je politolog Anđelko Milardović.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da bi Milanovićeve riječi protumačio pretjeranima da nije čuo novog predsjednika Sabora Željka Reinera.

– Sramotno je da je novi predsjednik Sabora u prvom javnom obraćanju najavio preimenovanje parlamenta u Hrvatski državni sabor, naziv koji se koristio za vrijeme NDH.

A što se tiče Milanovićeva vrijeđanja – on vrijeđa svoje suradnike pa kako onda ne bi protivnike. Ne zna podnijeti poraz – rekao je Puhovski.

Milanović je jučer poručio kako mu je stranka dala mandat i da borba tek počinje.

– Time poručuje kako do glasanja o povjerenju novoj vladi ima još tri tjedna i kako se u tom vremenu još može presložiti parlamentarna većina. No šanse za to najviše su 20 posto jer ljudi imaju tendenciju da se pridruže pobjednicima – rekao je Žarko Puhovski.

I politolog Milardović tu Milanovićevu izjavu čita kao najavu da će predsjednik SDP-a pokušati srušiti novu vladu na saborskom glasanju o povjerenju. Dodaje kako su to ipak više Milanovićeve "lijepe želje", uz opasku kako je i dalje otvorena tema koliko je Most homogen i hoće li takav ostati. Bilo bi najpoštenije i najtransparentnije, kaže Milardović, da se zastupnici izjašnjavaju javno i pojedinačno o (ne)potvrđivanju svakog od ministara posebno kao i o potvrđivanju premijera.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović "opalio" je jučer i po mandataru Tihomiru Oreškoviću.

Imamo problem. Bez ikakve zlobe ili ironije. Mi smo mala zemlja i to ne možemo promijeniti, a nismo bogata zemlja. Rastemo i razvijamo se. Jako je važno da nas vani kao premijer ili premijerka predstavljaju politički jake osobe s demokratskim mandatom i demokratskim legitimitetom. Kada to nemate, a to se osjeti u zraku kao miris kada dođete u europske institucije ili u bijeli svijet, onda vas jednostavno hvataju u "zrendu" i onda se zna da u zemlji ne postoje jasni i prepoznatljivi demokratski procesi i vertikale, nego da se odluke donose negdje drugdje – rekao je Milanović komentirajući političku situaciju u kojoj se nalazi Orešković.

O Oreškoviću nije u pravu

– To je tipičan Zoran Milanović. I nije u pravu jer za Oreškovića neće biti problem snalaziti se u Europskom vijeću, nego u Hrvatskoj, na domaćem terenu – rekao je politički analitičar Žarko Puhovski.

>> 'Most je izabrao ići u većinu s kriminalnom, špijunskom i proustaškom koalicijom'

>> Baldasar pozvao Milanovića i kompletno vodstvo SDP-a na ostavku

Komentara 28

DU
Deleted user
07:43 29.12.2015.

Interesantno je kad mentalni staljinisti i boljševici govore o proustašama. Bahati šibicar!

Avatar abakus
abakus
08:32 29.12.2015.

"Vrijeđa zato što ne zna gubiti." Kažu, eto, stručnjaci. Hvala vam i na takvim stručnjacima, Večernji. Inače bi ova jednostavna spoznaja ostala svima nama priglupima skrivena. Hvala Bogu što postoje stručnjaci da nam je ipak otkriju i hvala Bogu što postoji Večernji kao posrednik te njihove uzvišene mudrosti neukome puku... Sram vas bilo. Zar je ovo novinarstvo?!

DU
Deleted user
09:26 29.12.2015.

jucer onak cinik stazic nije vrijedjao ali je retorika bila u istom smjeru. iskreno se nadam da ce sdp provjetriti redove jer ovakvi danas nisu simpaticni vise ikome!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije