Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Žena koja će svijetu otkriti novu Ameriku

05.12.2008.
u 15:00

“Moj um je konzervativan, ali moje je srce liberalno”, bile su riječi koje je Hillary Rodham napisala svećeniku na svome koledžu u trenucima kad je zbog vijetnamskog rata, ubojstva Martina Luthera Kinga i studentskog pokreta 1968. počela sumnjati u svoje konzervativno političko uvjerenje koje je stekla u roditeljskom domu u Illinoisu. Bili su to trenuci u kojima je ona već razvila dubok osjećaj za građanska i ljudska prava i usmjerila svoj životni put prema politici, ali u republikanskom taboru. Ambicija za nešto veliko bila je vidljiva kad je imala samo 19 godina, a njezin kolega s koledža je kazao da će upravo ona, ako Amerika ikada izabere ženu, biti prva predsjednica. Bila je nadomak tome cilju.

Hillary Diane Rodham Clinton žena je koja je u svome životu mnogo puta rušila stereotipe, ali i radila kompromise zbog kojih su je mnogi osuđivali i kritizirali. Kojega god se posla uhvatila, bila je dobra u njemu – kad je bila odvjetnica, bila je na popisu stotinu najutjecajnijih odvjetnika u Americi; kad je bila politička aktivistica, organizirala je i predvodila prosvjede; a kao političarka pokazala je da sa stilom zna prihvatiti uspjeh, ali i poraz ma kako on težak i bolan bio.

Bill Clinton bio je i ostao najsnažnija osoba u njezinu životu – uz njega je promijenila političku orijentaciju i zbog njega prevladala strah da će ljudi misliti da je nakon udaje njezin suprug zaslužan za njezina vlastita postignuća u karijeri. Uz njega je porušila i sterotipe o prvoj dami koja mora biti domaćica i brinuti se isključio o jelovniku. Nije se predala ni kad je propala reforma sustava zdravstvenog osiguranja, njezin najveći i najozbiljniji politčki projekt. No najstrašniji udarac i afera u kojoj je puno pretrpjela, ali na kraju ipak izašla kao pobjednica, bila je afera Lewinsky.

Iako je bila bijesna na Billa zbog laži i afere kojom se naslađivao cijeli svijet i duboko povrijeđena zbog kritika da je u braku ostala iz računa, odnosno zato da rastavom ne ugrozi političku karijeru o kojoj je sanjala, ona je 2003. napisala da je u braku ostala iz ljubavi, i to zato jer je nitko bolje ne razumije od Billa i da je on, nakon toliko godina, još uvijek najsnažnija osoba koju je ikada upoznala.

I sada, kao buduća državna tajnica, stoji pred dva velika izazova. Prvi je svakako suradnja s Barackom Obamom koji je i sam izuzetno snažna ličnost. Drugi izazov je zaroniti u svijet koji je Bush uvukao u duboku krizu i pokazati mu da Amerika zna i drukčije. Hillary za oba izazova ima i glavu i srce, sposobnost da se suprotstavi, ali i da radi kopromise. Pred njom je životna šansa, koju siguno neće proigrati.

Želite prijaviti greške?