Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADIN NACIONALNI PLAN ZAPOŠLJAVANJA ZA 2009. I 2010. GODINU

Želiš li posao, putuj u drugi grad!

21.05.2009.
u 13:54

Hrvatska je dobila Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za ovu i iduću godinu, a u cilju, kako je naznačio premijer Ivo Sanader, očuvanja svakoga radnog mjesta, ponajprije u ovom vremenu krize.

Kako je iznio Damir Polančec, ministar gospodarstva, u travnju je zbog potreba poslodavaca uoči turističke sezone zabilježeno 2490 nezaposlenih manje u odnosu na ožujak.

Da bi se nastavili takvi trendovi, Nacionalni plan predviđa tri cilja koja Vlada nastoji za ovu i iduću godinu ostvariti - privući i što više ljudi i održati ih u statusu zaposlenih, ali i poboljšati ponudu radne snage na tržištu.

Kani se i povećati mobilnost nezaposlenih osoba i spremnost na prihvaćanje posla izvan mjesta stanovanja.

Cilja se i na ulaganja u ljudski potencijal kroz daljnje obrazovanje i stjecanje novih vještina, za što je, primjerice, kako je otkrio Polančec, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje osigurano 130 milijuna kuna. Blagajnu će olakšati i Ministarstvo gospodarstva koje će u iznosu od 300 milijuna kuna podupirati razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Radniku poslodavac mora osigurati liječnički pregled jednom u tri godine
Radi usklađivanja s zakonodavnim normama Europske unije, u Saboru će se naći izmjene i dopune Zakona o radu, po kojemu će se dodatno definirati obveze poslodavaca, ali i radnika na radnom mjestu u pogledu zaštite obavljanja djelatnosti i sigurnosti.

Kako je objasnio ministar gospodarstva Damir Polančec na današnjoj sjednici Vlade, izmjenama zakona žele se utkati u domaći zakonodavni okvir nova rješenja koja predviđa zakonodavstvo Europske unije.

Do sada je, primjerice, Zakonom o radu radnicima koji obavljaju svoj posao u posebnim uvjetima bila propisana obveza obavljanja liječničkog pregleda jednom godišnje.

Prema izmjenama zakona, sada će posjet liječniku radi sistematskog liječničkog pregleda biti obvezan za svakog zaposlenika jednom u tri godine, objasnio je ministar gospodarstva.

Svaki će poslodavac, prema danas upućenim izmjenama zakona iz Vlade u Sabor, biti obvezatan zaposliti osobu zaduženu za zaštitu na radu.

Želite prijaviti greške?