Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema pozitivnih pomaka

Zabrinjavajuće: Naši 15-godišnjaci piju, puše, snifaju i kockaju

Norijada
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
21.09.2016.
u 10:13

Istraživanje se provodi posljednjih 20 godina i u većini ispitivanih zemalja zabilježen je pad spomenutih poroka kod tinejdžera, ali ne i u Hrvatskoj.

Kad je riječ o rizičnom ponašanju 15-godišnjaka, u Hrvatskoj nema pozitivnih pomaka u posljednjih 20 godina. Naime, prema novom ESPAD-ovu istraživanju za 2015. godinu hrvatski petnaestogodišnjaci u samom su europskom vrhu po konzumaciji alkohola i cigareta, češće posežu za drogama za inhalaciju i novim psihoaktivnim drogama, a kockaju se za novac više od prosječnog europskog vršnjaka, prenosi Novi list.

Istraživanje se provodi posljednjih 20 godina i u većini ispitivanih zemalja zabilježen je pad spomenutih poroka kod tinejdžera, no ne i u Hrvatskoj.

Hrvatski su tinejdžeri na drugom mjestu, odmah iza bugarskih vršnjaka kad je riječ o svakodnevnom pušenju. Njih 23 posto zapali svaki dan dok je takvih u Albaniji, Norveškoj ili na Islandu manje od pet posto.

Hrvatska je pri vrhu i kad je riječ o 15-godišnjacima koji su kušali alkohol. Učinilo je to njih čak 92 posto. Svaki drugi popio je neko alkoholno piće u zadnjih mjesec dana, a 16 posto ih se napilo.

I prema konzumaciji droga iznad smo prosjeka, pa 22 posto učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu. Za razliku od ostatka Europe, problem nije toliko u kanabisu, jer smo po njegovoj konzumaciji negdje u sredini, ali jesu inhalanti i nove droge. Svaki peti učenik probao je kanabis, a imamo uvjerljivo najveći postotak djece koja su probala droge za inhalaciju – čak svaki četvrti 15-godišnjak.

A čak 19 posto srednjoškolaca kockalo je za novac u zadnjih godinu dana, dok je europski prosjek 14 posto. 

Komentara 20

SC
schwertransport
10:45 21.09.2016.

Ma da....pa dajte ako imate m.... uđite u noćne klubove 70% je maloljetnika ali su stalni gosti i nitko ih ne dira jer vlasnik policiji placa reket a racija bude samo kad podmece vlasnik vlasniku

ZE
Zeljac71
14:28 21.09.2016.

"pa 22 posto učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu. Za razliku od ostatka Europe" i sad smo po tome među najgorima? možda smo samo među najiskrenijima.

Avatar istovari
istovari
13:57 21.09.2016.

I moji 15-godišnjaci piju, puše, snifaju i kockaju....ali nikad sami. Tata je uvijek uz njih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije