Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljski savjetnik

Smije li dijete s upalom uha izlaziti van u šetnje?

upala uha
Foto: Thinkstock
01.04.2014.
u 18:00

Dijete s povišenom temperaturom ne smije u šetnju

P: Smije li dijete s upalom uha izlaziti van u šetnje?

(Tanja, Split)

O: Dijete s povišenom temperaturom ne smije u šetnju. Ali kada mu temperatura spontano padne, dakle bez lijekova, dobro se osjeća, nema bolova, ima apetit, igra se i normalno funkcionira, može malo izaći na zrak.

Za početak 20 min do pola sata. Sve ovisi o starosti djeteta, težini bolesti i, naravno, o vremenskim uvjetima. S obzirom na te okolnosti, najbolju prosudbu za konkretan slučaj može donijeti liječnik koji za dijete skrbi. Kada je dijete akutno bolesno, dovoljno je provjetravati prostoriju u kojoj boravi.

Upala uha jedna je od najčešćih bolesti dojenčadi i male djece. U dojenačkoj dobi simptomi nisu vezani samo uz bol u uhu već i uz probavne smetnje pa dijete povraća i ima proljev. Kod upale uha temperatura može biti i viša od 38 stupnjeva, ali i ne mora.

Bolesti uha obično prethodi prehlada, zbog čega dolazi do poremećaja veze između nosa i uha preko Eustahijeve cijevi, koja ta područja anatomski povezuje. Preko nje prenosi se zrak iz nosa u uho te se tlak u srednjem uhu izjednačuje s vanjskim tlakom. Zbog prehlade, alergije, povećanih krajnika koji mogu pritiskati njezino ušće postojeći zrak se resorbira i nastaje podtlak. Sve to uzrokuje nakupljanje sekreta u bubnjištu kao preduvjeta za razvoj upalnog procesa. Kod djece je ona vrlo kratka, nešto više od centimetra i postavljena je vodoravno tako da se vrlo lako sekret iz nosno-ždrijelnih prostora prelije u uho.

Budući da mala djeca imaju slabije razvijen imunološki sustav, lakše dolazi do bujanja bakterija i razvoja težih oblika bolesti. U više od 70% slučajeva uzročnik je virus pa nije potrebna terapija antibioticima, no kod djece mlađe od dvije godine ipak se primjenjuje. Kako pomoći djetetu ako ga zaboli uho? Nakapati nosić, dati nešto protiv bolova, popeglati pelenu i toplu staviti na bolno uho. Ako se radi o malom djetetu i visokoj temperaturi, preporučuje se posjetiti liječnika.

>>Kako nastaje upala uha?

>>Česte upale uha mogu oštetiti sluh

Komentara 1

Avatar Mile voli disko
Mile voli disko
18:08 01.04.2014.

a zašto dijete bez temperature smije samo malo izaci van?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije