Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore

Moj dečko nakon prometne nesreće čudno se ponaša...

Par, svađa, tuga
Foto: Shutterstock
1/4
02.01.2017.
u 13:09

P: U vezi sam s dečkom čija je majka bila psihički bolesnik, a sestra mu boluje od iste bolesti kao i majka. Prije mjesec dana doživio je prometnu nesreću bez vidljivih ozljeda. No, u zadnje vrijeme čudno se ponaša, živi u svom fiktivnom svijetu (on je najbolji, nepogrešiv, on sve može i sl.), izbjegava razgovore sa mnom... Bih li ga trebala maknuti iz sredine u kojoj živi jer živi sa sestrom shizofreničarkom koja ne prihvaća nikakve terapije?

Odgovara Suzana Kulović, dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja

Vaš dečko ima psihički poremećaj (depresija ili nešto dublje) za koji je nužna psihijatrijska pomoć pa ga, ako možete, nagovorite da se javi psihijatru. Ako on ne želi psihijatrijsko liječenje, onda ni odlazak iz disfunkcionalne obitelji neće pomoći. Ako se vaš dečko ne bude liječio, tada i vaša veza dolazi u pitanje. Pokušajte mu objasniti da njegove smetnje neće same nestati. Po tome kako je projektivan prema vama –kaže da vi niste dobro, a ne on – jako sam skeptična prema uspjehu vašeg nagovaranja.

P: Problem koji me muči više je estetske prirode iako bi možda mogao biti i zdravstvene. Već dugi niz godina moje su usnice plavkaste boje koja je više izražena na rubovima usana. Ostatak usnica vrlo je svijetle boje kože – gotovo nikakve. Zanima me može li to biti od neke posebne vrste anemije, problema s cirkulacijom ili vodom u tijelu? Generalno se osjećam u redu, od možebitnih simptoma izdvojila bih česte upale mokraćnoga mjehura te ispadanje kose koje je pojačano zadnjih godina.

Odgovara dr.sci, Ivana Ručević, dr. med, spec. dermatologije i venerologije

Usnice su građene iz nekoliko različitih slojeva (kožnoga, kožno-sluzničkog te sluznice). Kožno-sluznički ili crveni dio usana također je građen iz nekoliko slojeva. Također se tu nalazi i vezivno tkivo i krvne žile. Dubina pojedinih slojeva te prokrvljenost određuje boju kože. Također određene bolesti mogu utjecati na izgled usana, ali i naslijeđe.

P: Do prije šest mjeseci ispadanje kose bilo mi je u granicama normale. No kako je krenulo ljeto, počela sam osjećati svrbež/peckanje na vlasištu i pojačano opadanje kose. Počela sam koristiti posebne šampone kupljene u ljekarni, ali mi je kosa strašno počela padati i svakim potezom ruke ili četke skinem dosta vlasi. Trebam li provjeriti krv i štitnjaču ili uzimati neke vitamine ?

Odgovara Jelena Meštrović Štefekov, dr. med., spec. dermatologije i venerologije

Morate provjeriti hormone i antitijela štitnjače, isključiti anemiju te odrediti status spolnih hormona i inzulinsku rezistenciju osobito ako imate neredovite menstrualne cikluse ili/i policistične jajnike. Naravno, da bi to mogli učiniti potrebno je posjetiti dermatologa koji će nakon pregleda vlasišta i razgovora s vama odrediti koje od navedenih pretraga uistinu treba učiniti, a moguće je i proširiti obradu.

Komentara 1

DE
deda1234
16:40 02.01.2017.

sta je to? jos samo fali mehvudin ili kako se vec zove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije