Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održavajte dom čistim

U kućnoj prašini kriju se i opasni toksini: Uzrokuju neplodnost i rak

čišćenje
Foto: Shutterstock
1/5
14.09.2016.
u 09:51

Tijekom analize dosadašnjih istraživanja, istraživači su utvrdili da se u prašini u zatvorenim prostorima nalazi čak 45 toksičnih kemikalija, od toga 10 ih je bilo prisutno u više od 90% uzoraka prašine.

Higijena je pola zdravlja. 

Uvjerili smo s eu to nebrojeno puta, a koliko je bitno i svoj dom održavati čistim, pokazalo je posljednje istraživanje. 

Istraživači su otkrili da kućanska prašina, osim što može izazvati alergiju, često sadržava toksične čestice poput ftalata. 

Koliko su ftalati opasni po ljudsko zdravlje pokazalo se v eć nizom istraživanja. Remete ravnotežu hormona u tijelu, a dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestira u obliku raka dojke i raka testisa.

Ftalati uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa i slabiju plodnost muškaraca. Studija provedena na Sveučilištu Rochester pokazala je da ftalati mijenjaju način funkcioniranja mozga kod dječaka. Rezultati studije objavljeni su u medicinskom časopisu International Journal of Andrology, doprinoseći tako rastućem broju dokaza o njihovoj štetnosti. 

Ti štetni spojevi pronađeni su i u mnogim proizvodima za kućanstvo koji se gotovo svakodnevno koriste u svakom domu. Riječ je o prizvodima za njegu, čišćenje, električnim uređajima, plastičnim proizvodima i sl. 

“Volimo misliti da je naš dom sigurno mjesto, ali, nažalost, onečišćen je toksičnim spojevima iz proizvoda koje koristimo",  tvrdi Veena Singla, jedna od autorica istraživanja provedenog  na kalifornijskom Natural Resources Defense Council-u.

 Prašina posebice "prijeti" djeci koja se često igraju na podu, a zatim ručice stavljaju u usta. Na taj način izlažu se toksičnim posjevima koji su posebno opasni za djecu jer se njihov mozak i tijelo još uvijek razvija, tvrdi Singla. 

Tijekom analize dosadašnjih istraživanja, istraživači su utvrdili da se u prašini u zatvorenim prostorima nalazi čak 45 toksičnih kemikalija, od toga 10 ih je bilo prisutno u više od 90%  uzoraka prašine.  

Kako biste smanjili rizik po zdravlje, održavajte svoj dom čistim. redovito usisavajte, ne zaboravite na prašinu na namještaju te redovito perite ruke, posebno nakon čišćenja i prije jela. Ruke perite toplom vodom i sapunom te izbjegavajte prati u hladnoj vodi. 

čitajte deklaracije na proizvodima, čak i neprehrambenim i izbjegavajte one koje sadrže ftalate, poput primjerice, plastičnih boca, raznih mirisa za kućanstvo u spreju, dječje igračke...

>>7 koraka uz koje ćete lakše do pobjede u borbi protiv alergija

Komentara 1

Avatar ALOE ZVEZDARA
ALOE ZVEZDARA
13:40 14.09.2016.

Aloe MPD 2X Ultra ne sadrži fosfor, čineći ga sigurnim za okolnu. Njegove anjonske i ne-jonske površinske materije su biorazgradive, tako smanjujući zagađenje okoline i vode, to nije slučaj kod ostalih deterdženata. Naša neabrazivna formula sadrži blagu Aloe veru koja omekšava i neguje vaše ruke i odeću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije