Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DISKRIMINACIJA

Britanci traže od Vlade: Zaštitite žene od štikli!

štikle
Foto: Shutterstock
26.01.2017.
u 11:02

Zaposlenice trgovina s modnom odjećom i obućom, stjuardese, bankovne i pravne službenice često u pravilima odijevanja imaju i obvezno nošenje štikli

Čak 152.420 Britanaca potpisalo je peticiju kojom traže zaštitu za žene koje su na poslu prisiljene nositi cipele s visokim potpeticama.

Zaposlenice u trgovinama s obućom i odjećom ne samo da moraju nositi štikle, nego im pravila odijevanja nalažu i da nose kratke suknje te da otkopčavaju gornje dugme na košuljama jer je utvrđeno da takav tip odijevanja poboljšava prodajne rezultate, a štikle su prešutno pravilo i za zaposlenice banaka, odvjetničkih tvrtki te, naravno, za stjuardese.

Iako je u Zakonu o ravnopravnosti spolova iz 2010. zabranjena diskriminacija po pitanju odijevanja, zakon se ne provodi u praksi pa inicijatori peticije traže i formalnu zaštitu žena na poslu.

Peticija je izazvala pozornost britanskih parlamentaraca, a reagirala je i premijerka Theresa May koja tvrdi da vlada treba osigurati primjenu zakona.

Pokretačica inicijative Helen Jones ističe da se radnici ne znaju oduprijeti zahtjevima poslodavaca i da zakon nije dovoljno precizan pa od Vlade traži da podigne svijest o tome kako tužiti poslodavca i osigura jednostavnije obrasce za podnošenje prigovora na pravilan način.

Da ovo nije samo britanski problem, vidljivo je i u Hrvatskoj u kojoj se diskriminatorna pravila odijevanja zadržavaju u nekim zanimanjima. Tako prodavačice u trgovinama odjećom i obućom moraju biti u štiklama, a zabilježeno je da neki poslodavci određuju i obveznu visinu potpetice zaposlenicama.

Stručnjaci su dokazali da prosječna žena osjeća bol u nogama jedan sat, šest minuta i 48 sekundi od obuvanja cipela s visokim potpeticama, a petina žena prijavila je bol već nakon deset minuta nošenja te neudobne obuće.

Ipak, na poslu žene u štiklama poslužuju hranu, hodaju po stubama, nose teške kutije, a stjuardese u njima ostaju čak i u slučajevima kada iskrcavaju putnike kroz izlaze za slučaj nužde.

>> Obožavate nositi štikle? Zbog ova 4 razloga mogli biste se predomisliti

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kažemja
15:51 26.01.2017.

A halteri?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije