Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici tvrde

Alzheimer i moždani udar zaustavite ping-pongom

14.07.2016., Zagreb -  Stolnotenisaci Zoran Lekovic i Mateja Jeger. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
02.08.2016.
u 10:15

Stolni tenis, tvrde znanstvenici, pomaže i u ranoj dijagnostici autizma, ADHD-a te depresije. Zato je i krenula velika svjetska akcija

U izbjegličkom centru nedaleko od Kopenhagena bio je jedan stol za stolni tenis koji će obilježiti život Zorana Lekovića, dječaka iz Goražda. Danas odrastao muškarac stvara svoj život u Danskoj čija ga javnost zna upravo po stolnom tenisu zbog kojeg je kao dijete tih ratnih godina u stranoj mu zemlji – plakao.

Dobrobiti sporta

– Bio je taj jedan stol i valjda 500 ljudi koji su htjeli malo se opustiti, zaigrati i zaboraviti brige. Mama mi kaže kako sam valjda svaku noć zaspao plačući jer ne bih došao na red za igru. Jako sam zavolio taj sport, jedan momak pokazao mi je trikove, a poslije sam i igrao u jednom klubu te postao pomoćni trener iako nisam znao jezik – opisuje danas 33-godišnjak kojem je stolni tenis više puta preokrenuo život.

Razgovaramo s njim, naime, jer je strastveni zagovornik ovog sporta nakon spoznaja i znanstvenih potvrda o dobrobitima stolnog tenisa u nizu dijagnoza. “Ping-pong s mozgom” naziv je kampanje koja je počela u Americi i koju podupiru i zvijezde s hollywoodske A liste koje predvodi glumica Susan Sarandon svojim donacijama.

Naime, znanstvenici tvrde da igranje stolnog tenisa može pomoći u zaustavljanju razvoja Alzheimerove bolesti, oporavku od moždanog udara, depresije... ali i u ranoj dijagnostici autizma i ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti). Iskusio je to na svojoj koži i Leković koji nam kaže kako je obolio od depresije prije četiri godine kada mu je liječnik, uz terapiju, savjetovao da se bavi nekom aktivnošću.

– Vratio sam se tada stolnom tenisu i brzo osjetio da depresija slabi, da mogu strukturirati i povezati misli u odnosu na to kako sam se osjećao. Onda sam otišao na internet i doznao za kampanju sa svime što su znanstvenici otkrili o stolnom tenisu. Osjećao sam se, kako Amerikanci kažu, kao da sam upoznao Isusa – opisuje nam i dodaje da je zvao profesoricu Wendy Suzuki da je pita misli li doista sve to što je rekla.

A riječ je o neuroznanstvenici sa Sveučilišta New York koja je opisala kako stolni tenis stimulira različite dijelove mozga zbog brzine igre, malenog “terena” koji tjera mozak na brzu reakciju, koordinaciju oko – ruka itd. Sve je to fasciniralo ovog mladog čovjeka koji ponavlja kako se u vlastitoj bolesti uvjerio u benefite sporta koji je zavolio još u ratno vrijeme.

Odlučio je da svijet mora za to znati i sam bez ičije pomoći počeo nazivati danske medije. Kaže da su ga najprije gledali kao čudaka, ali teme o učinku ping-ponga na zdravlje dospjele su u javnost. Dok nam pokazuje danske novine, slike televizijskih nastupa, uz njega sjedi Mateja Jeger, mlada stolnotenisačica, koja ga je odlučila podržati u cijeloj priči.

Da sport zainteresira djecu

Kao reprezentativka i igračica koja profesionalnu karijeru uskoro nastavlja u Njemačkoj, zna kako dobar učinak stolni tenis ima na zdravlje i zato nije Lekovića gledala kao čudaka kad je ugledala njegovu poruku na Facebooku. A on onako bosanski duhovito dodaje i da se od svih kojima se javio prije nego što je sjeo u autobus za Zagreb, doduše, jedina i javila.

– Htjela sam pomoći i želim da stolni tenis dobije veću popularnost, da se počne malo više širiti i zainteresira djecu – poručuje Mateja. 

>> Osjećate se usamljeno? Možda vam u starosti prijeti Alzheimer

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije