Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Zašto Josipović nije antifašist i kod Dodika

\'Derventa 30.05.2010 Premijer RS Milorad Dodik i predsjednik RH Ivo Josipovic. Snimio:Dejan Moconja/VLM\'
Dejan Moconja/VLM
07.06.2010. u 12:01

Je li razlika između NDH i Republike Srpske samo u tome što su ovi drugi u ratu pobijedili?

Učili su nas da je NDH nastala na zločinu, da ni nakon 45’ okvir nije mogao preživjeti jer je počivao na zločinačkim zakonima, tako da nikakva samostalna država Hrvatska više nije dolazila u obzir. To je bila zakletva hrvatskih antifašista.

Kako je nastala Republika Srpska? Klali su, ubijali, istjerali tisuće Hrvata i Bošnjaka, držali koncentracijske logore, tijekom 91. i 92. po slovu rasnih zakona zabranjivali Hrvatima i Bošnjacima izlazak iz kuća iza 16 sati! Bio je to školski primjer fašizma. U njemu su Srbi okupirali 72 % BIH, priznato im je 49 %, premda ako se držimo popisa ne pripada im više od 33 %. Kad su sad okupirali dvije trećine BiH čovjek bi očekivao da će antifašistički svijet ustati protiv tog fašizma.

Ispostavilo se, pak, da su sponzori današnjeg srpskog fašizma stare perjanice antifašizma: Rusija, Engleska, Francuska! Razmislimo li što navodi antifašističke sile da podržavaju srpski školski primjer fašizma, nude se pragmatični razlozi. No, ni na moralnoj, ni na političkoj, najmanje na strateškoj razini nije jasno što motivira hrvatskog predsjednika da tako snažno podržava tu fašističku tvorevinu. Jer ni Mesić ranije, ni Jandroković nedavno - nisu otišli Dodiku! Jer je jasno da je to realno potpora srpskoj politici razbijanja BIH.

Josipović ni danas ne želi na Bleiburg premda nema više ni NDH ni ustaša. Pa ipak već i na sam spomen tih relacija u Josipoviću se budi antifašist. No, kad se radi o srpskom fašizmu i kad se vidi da ga svijet podržava onda se u trnje baca staro koplje!

To je slika tipičnog naivnog hrvatskog ljevičara jugoslavenske provenijencije! Gdje se to vidi? U njegovoj iskrenoj nadi da će se Hrvati nakon njegova posjeta RS vraćati na četničku vlast. U iskrenoj vjeri da se oni do sad ne vraćaju primarno zbog socijalnih razloga. No, tko god nije operiran od nacionalnog osjećaja zna da se ti ljudi ne vraćaju u prvom redu stoga jer se na četničku vlast ne žele vratiti, jer nemaju elementarnih nacionalnih uvjeta za život, jer ih čekaju isti koljači ispod čijeg noža su imali sreće pobjeći.

Reći tim ljudima danas vratite se, a da ti satrapi nisu kažnjeni, a nisu jer ih ista međunarodna zajednica koja Josipovića šalje Dodiku nije kaznila, reći Hrvatima vratite se, a nikakvih nacionalnih prava tamo nemaju, ni prava na jezik i škole, ni na medije, ni na kulturnu, najmanje političku autonomiju, to znači ne razumjeti politiku. Predsjednik ne razumije da očekivanja Hrvata u BIH nisu vezana uz njegove socijalne reakcije!

No,za to treba znati povijest BIH. Realno, Srbi u zadnjem ratu nisu ratovali za Varaždin i Delnice. Glavni ratni cilj je bila BiH! Baš bi zato glavno vanjskopolitičko hrvatsko pitanje trebala biti BiH. Kao što je to za Srbiju! Kad vidite kako Jeremić pred kamerama grli Dodika vidite da Beograd kristalno jasno razumije što je njihov cilj vanjske politike! Osim toga Josipović posjetom Dodiku pokazuje da nema antifašizma koji nije pragmatično uvjetovan odnosom pobjednika i pobijeđenih!

Je li to onda uvijek bilo tako? Je li onaj mitski antifašizam u prvom redu bio odnos snaga, a ne borba načela? Što odgovoriti radikalnoj desnici kada pita: je li razlika između NDH i RS samo u tome što su ovi drugi u ratu pobijedili?

Ključne riječi

Komentara 11

FE
febomir
08:24 08.06.2010.

,E,Dan ,nije ti sve jasno kao dan ! O kakvim ti brojevima zbrojiš ? Da, da Republika Srbska je malo manje fašistička tvorevina.

MA
marko53
21:59 07.06.2010.

Da, gospodine Dujmoviću mi nemamo ni desnicu.O radikalno da ne govorimo.Nisam studirao pravo pa ne znam što si ti učio.Po mojem saznanju koje je izašlo iz stotina pročitanih knjiga naše stranke su ultraljevičarske.Ideje koje poručuje naša,,desničarska stranka \" HDZ ne bi prošle ni kod Ljevičara bilo koje zapadne zemlje.Što se Josipovića tiče tu se slažemo.

SM
Strina Mara
18:09 08.06.2010.

U Hrvatskoj nema ni jedne domoljubne HRVATSKE stranke. Sve sami Jugoslaveni ili Zapadnobalkanci-kako se u zadnje vrijeme sami zovu ili neki ,eventualno, Europljani.Ali Hrvati,to necete cuti. No,sami smo krivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?