Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi maštaju o njima

Ovo su najpopularnija zanimanja za pripadnike generacije Y!

18.10.2013., Koprivnica - Stotine mladih i starih nezaposlenih gradjana svih strucnih sprema doslo je na 7. Sajam poslova u sportskoj dvorani OS A. N. Gostovinski da vide kakvi se poslovi nude.
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/8
03.12.2015.
u 13:00

Generacija Y pronalazi se u poslovima koji su jedva postojali prije pet godina. Svoje ambicije zadovoljavaju u profesijama kao što su stručnjaci za društvene mreže, eksperti za oglašavanje i analitičari baza podataka.

Koje su najpoželjnija zanimanja pripadnika generacije Y pitanje je s kojim se susreću brojni poslodavci koji namjeravaju zadržati mlade, obrazovane, entuzijastične zaposlenike koji idu lako u korak s vremenom.

Generacija Y, u koju spadaju osobe rođene između 1981. i 2000. godine, trenutačno je najbrojnija, ali i najobrazovanija generacija na svijetu koja je gotovo potpuno odrasla u digitalnom svijetu. Pripadnici ove generacije odlično se služe društvenim medijima kojima se ne koriste samo za zabavu, nego i za obrazovanje, ali i posao.

Ova generacija pronalazi se u poslovima koji su jedva postojali prije pet godina. Svoje ambicije zadovoljavaju u profesijama kao što su stručnjaci za društvene mreže, eksperti za oglašavanje i analitičari baza podataka.

Na stranici Career Cast objavljen je popis najtraženijih zanimanja pripadnika generacije Y. Neka od zanimanja koja su zauzela vodeće pozicije na listi su inženjer računalnih sustava, što je zapravo tipično polazište za prvostupnike ili magistre računalnog inženjerstva, te građevinski inženjer.

Top deset najpoželjnijih zanimanja usmjerena su prema prirodnim i društvenim znanostima, dok se nijedno zanimanje iz humanističkih znanosti ne nalazi na ovoj listi.

Ovo su najpopularnija zanimanja za pripadnike generacije Y:

1. Stručnjak za oglašavanje

Izvješća objavljena na stranici AdWeek.com pokazuju da je u posljednjih pet godina stopa zaposlenja pripadnika generacije Y u industriji oglašavanja porasla za 8%. Zanimljiv je i podatak da čak 44% cijele oglašivačke industrije čine upravo pripadnici generacije Y, tzv. milenijci. Zbog uvida iz prve ruke u generacijske trendove milenijalci su tražena dobna skupina u ovoj industriji.

Foto: pixabay

2. Građevinski inženjer

Sve veći naglasak na infrastrukturne projekte u sljedećim godinama čini ovu profesiju jednom od najobećavajućijih profesija budućnosti.

3. Analitičar računalnih sustava

Od tehnoloških znanja koja karakteriziraju generaciju Y, posebnu korist mogu imati tvrtke čiji se posao temelji na provedbi analize računalnih sustava.

4. Analitičar podataka

Analitičar podataka zanimanje je koje je još uvijek u povojima, no vrijednost stručnjaka na tom području vidljiva je u vrlo visokim plaćama. Budući da je analiza podataka relativno mlada grana, ovo je ujedno i opcija za razvoj mladih profesionalaca.

5. Financijski savjetnik

Zbog velike potražnje na tržištu rada, kao i zbog dinamičnosti posla, posao financijskog savjetnika vrlo je privlačan mladim generacijama. Financijski savjetnik zanimanje je koje pruža znatne mogućnosti profesionalnog napredovanja, što je od izuzetne važnosti pripadnicima generacije Y.

Foto: pixabay

6. Analitičar tržišta

Istraživači i analitičari tržišta prikupljaju podatke o tržištu i potrošačima te pomažu u korištenju tih podataka u poslovnoj praksi i politici poduzeća. Poznavanje tržišta, potrošnje i potrošača temelj je svake tržišno-poduzetničke djelatnosti. Potražnja za ovim poslom u posljednje vrijeme sve više raste, a visok udio mladih u ovom zanimanju pokazuje da ovo zanimanje ima perspektivnu budućnost.

7. Fizioterapeut

Potražnja za novim fizioterapeutima u posljednje vrijeme sve više raste zbog visokog udjela baby boomera (osoba rođenih između 1946 i 1964. godine) koji zbog svoje dobi sve više zahtijevaju fizioterapeutske usluge.

8. Stručnjak za društvene mreže

Generacija Y odlično vlada društvenim mrežama i upravo zbog toga kompanije imaju tendenciju zapošljavanja mladih kako bi povećali interaktivnost sa svojim klijentima ili potrošačima kroz kanale društvenih medija.

Foto: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

9. Programski inženjer

Programski inženjeri danas su jedan od najdeficitarniji kadrova i upravo zbog toga traženi su na tržištu rada, a njihove plaće često su znatno više od prosjeka.

10. Statističar

U velikom broju industrija mogućnosti za statističare sve više rastu. Vještine mladih statističara tražene su na tržištu rada pa je samim time ovo jedno od najboljih područja za milenijce.

>>Predstavnici generacije Y su otvoreniji za nove stvari, a nedostatak im je neiskustvo

>>Studentska praksa pomogla mi je da odlučim čime se želim baviti u životu

Komentara 11

Avatar Proleter
Proleter
14:05 03.12.2015.

Da ih ostaviš u šumi krepali bi za tri dana. Pogotovo žene.

Avatar Allemann
Allemann
13:54 03.12.2015.

Sve neka 'Lezi, hljebe, da te jedem" zanimanja. Generacija Y je za ništa.

DI
duncan_idaho
17:37 03.12.2015.

buahaha koji idiotski članak prepisan od ko zna kud. rvacka generacija ipsilon okuplja se na zavodu HZZ-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije