Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆE ZARAZE

Znanstvenici zabrinuti: Brazilski šišmiši počeli su se hraniti ljudskom krvlju

šišmiši
Foto: Dragutin Santosi/VLM/PIXSELL, ilustracija
1/4
12.01.2017.
u 15:42

Osim ljudske krvi, većina uzoraka izmeta sadržavala je krv kokoši.

Iako im krv nije primarna hrana, šišmiši ponekad znaju posegnuti za tom opcijom no najčešće se radi o pticama. Krv sisavca ne preferiraju jer je gušća i puna proteina zbog čega je teža za probavljanje. No, postoje izuzeci, a to su otkrili brazilski znanstvenici Federalnog učilišta u Pernambucu

Znanstvenici su istraživali 70 primjeraka izmeta kolonije šišmiša latinskog naziva Diphylla ecaudata koju prigodno nazivaju i vampir. Ostali su iznenađeni kada su u tri primjerka pronašli tragove ljudske krvi, javlja Daily Mail.

- Bili smo prilično iznenađeni. Ta vrsta nije naviknuta hraniti se krvlju sisavaca - kazao je vodeći autor studije Enrico Bernard za New Scientist.

Zanimljivo je i da su u prijašnjim istraživanjima, gdje krvi ptica nije bila dostupna, šišmiši postili i čak umirali od gladi iako im je bila dostupna krv svinja ili koza. 

Kako je onda došlo do toga da se šišmiši hrane krvlju ljudi? Znanstvenici vjeruju da je razlog sve veća prisutnost ljudi u nacionalnom parku, ali i nedostatak divljih ptica na mjestu gdje je istraživanje provedeno. 

Osim ljudske krvi, većina uzoraka izmeta sadržavala je krv kokoši.

- Prilagođavaju se okolišu i eksploatiraju nove izvore - objašnjava Bernard.

Ovi nalazi pomalo su zabrinjavajući budući da bi se na ovaj način mogle prenositi bolesti kao što je bjesnoća. 

>> Šišmiš veličine palca preletio 600 km iz Engleske u Nizozemsku

Komentara 1

RT
ribaric.tomislav
20:06 12.01.2017.

a nasi su miroljubivi sis mis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije