Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Posavini živi čak 11 vrsta ugroženih savskih šišmiša

U mladim šumama u kojima toj ugroženoj vrsti sisavaca nedostaje prirodnih skloništa postavljeno je 24 kućica
28. rujna 2016. u 15:21 3 komentara 200 prikaza
Mirna Mazija
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Javna ustanova Natura Slavonica u suradnji s brodskom Zajednicom tehničke kulture na nekoliko je lokacija u Brodsko-posavskoj županiji postavila kućice za šišmiše, koje su u sklopu ekološkog projekta "Savski šišmiši" izgradili učenici osnovnih škola iz Vrpolja, Slobodnice i Slavonskog Broda. Ukupno su izgrađene 24 praktične drvene nastambe, koje su postavljene u mladim šumama u kojima toj ugroženoj vrsti sisavaca nedostaje prirodnih skloništa.

Noć šišmiša u Baraćevim špiljama Međunarodno tradicionalno događanje Noć šišmiša u Baraćevim špiljama održana 20-tu godinu za redom 31.08.2011., Zadar - U pecini koja je izvor rijeke Bijele kraj mjesta Karin nalazi se kolonija sismisa. Jedini su sisavci koji mogu aktivno letjeti. Mlade biologinje proucavaju i prate stanje sismisa na vise podrucja u Hrvatskoj. Photo: Filip Brala/PIXSEL PP Mevednica Očekujte super Noć šišmiša, u špilji Veternica sve ih je više

- Cilj projekta je podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja šišmiša. Malo ljudi zna da su oni egzistencijalno ugroženi, a veoma su korisni za ravnotežu u prirodi, jer pod kontrolom drže brojne štetne kukce i jedna su od ključnih karika za održanje zdravih šumskih ekosistema – rekao je Josip Bodrožić-Džakić, ravnatelj ustanove Natura Slavonica.

Projekt su financirale zaklade EuroNatur, Aage V. Jensen i Michael Otto Stiftung, a djeca koja su sudjelovala u radionicama i izradi kućica nagrađena su izletom u zaštićena područja. Na završnoj konferenciji u Slavonskom Brodu predstavljeni su rezultati istraživanja ove ugrožene vrste sisavaca u četiri zaštićena područja u Slavoniji uz rijeku Savu.

- Ovo je prvo veće istraživanje šišmiša u Posavini i samim tim vrlo značajno. Rezultati su izuzetno zanimljivi, jer smo evidentirali čak jedanaest vrsta, od kojih su neke poput velikouhog, širokouhog mračnjaka i velikog potkovnjaka važne na europskoj razini – kazala je biologinja Mirna Mazija.

>> Šišmiši iz pakla okupirali popularno ljetovalište: 'To je katastrofa za ljude'

roštilj
NIKAD JEDNOSTAVNIJE
Prvi put roštiljate? Olakšajte si život s ovim priborom!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
  Hrvatska.Na.Balkanu:

  Koje nacionalnosti su šišmiši?

 • helgin@hogar:

  najugrozenija vrsta je tamo domaci covjek, slavonac, koje je politicka elita sa svojom ruralnom politikom dovela na rub opstanka i do toga da se masovno iseljava iz slavonije....ali je ipak radostan i ponosan na svoju drzavu jer se brine za sismise...

 • Ovozemaljski:

  Eto sismisi su u Slavoniji ugrozeni jer su otisli ljudi, a sa njima i komarci i muhe, pa je nestalo hrane za sismise... Vjerojatno su se pojavili neki investitori tamo, pa se shvatilo da su sismisi ugrozeni!