Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski dosje X

S neba se u naše dvorište sručila kiša malih žaba

Ana Diberto
Foto: Branimir Bradarić
30.07.2014.
u 07:44

U našem je dvorištu odjednom bilo more žaba od kojih se nije moglo proći

– Bio je to prizor kao iz filma. I danas se jasno sjećam toga mora malih žaba koje sam ugledala u dvorištu kad sam otvorila vrata – kaže Vukovarka Ana Diberto prisjećajući se događaja iz lipnja 2004. Govoreći o ovoj čudnoj i do kraja nikada razjašnjenoj pojavi u Vukovaru, Ana se prisjeća da je večer prije grad pogodilo jako nevrijeme. Dotad je sve bilo uobičajeno, a oko 9 sati, kad je krenula baciti smeće, ugledala je tu čudnu pojavu.

– Zaista je to bilo čudno. Gledaš u to i ne vjeruješ svojim očima. Na tisuće malih žaba bilo je na tlu. Bio je to žablji tepih debljine 4-5 centimetara – kaže Ana.

Uza sve to zanimljivo je i da žaba u ostalim dvorištima obiteljskih kuća u tom dijelu Vukovara nije bilo ni blizu onoliko koliko ih se moglo vidjeti u dvorištu Dibertovih.

– Izgledalo je kao da je netko napunio nekakvu ribarsku mrežu tim žabama i istresao je u naše dvorište. Kod susjeda ih je bilo, ali ni približno kao kod nas. Nismo nikada dobili nikakvo objašnjenje kako je došlo do te pojave, što ju je uzrokovalo ni zašto su se tu našle.

Ukućani govore da se nisu bojali te čudne pojave, da žabe nisu pravile nikakvu štetu u dvorištu, samo su ometale normalno kretanje. Tih dana neophodna je bila metla kako bi se raščistio put od malih vodozemaca. Ta "zabava" kod Dibertovih trajala je nekoliko dana, a onda su žabe jednostavno nestale.

– Kako su došle, tako su i otišle. Primijetili smo da ih ima manje iz dana u dan, a onda ih jednoga jutra jednostavno nije bilo. Ostala je tek pokoja negdje pa tako i danas povremeno naletimo na neku od njih.

Vrlo brzo ova pojava raširila se po cijelom gradu pa su brojni građani dolazili kako bi svojim očima vidjeli invaziju žaba u Vukovaru. Jedna od teorija bila je da je jako nevrijeme jednostavno podignulo jato žaba i istreslo ih kod Dibertovih. Druga teorija, koju su iznosili i razni stručnjaci, kaže da su žabe u dvorište Dibertovih došle u potragu za hranom. Naime, ovoj je vrsti u prirodi uništavanje komaraca i njihovih ličinki, a smatralo se da su u dvorište došle iz obližnjeg korita stare Vuke. Međutim, nije jasno zašto nisu došle masovno i u druga dvorišta i kako to da dosad nikada nije zabilježena takva pojava u Vukovaru

>> Letjelica je pala u šumu, a iz nje je izašlo čudno biće

Komentara 12

KA
kafka
07:59 30.07.2014.

"Na tisuće malih žaba " - raj za rode.!

Avatar Perica1
Perica1
08:07 30.07.2014.

Događalo se to i prije, čudno bi bilo da su euri počeli padati s neba.

NT
nije_to_samobor
08:16 30.07.2014.

Žabe, puževi, skakavci. Sve u Bibliji piše!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije