Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle

Dvije vrhunske naftne i plinske kompanije udružuju snage kako bikupcima, dioničarima i zaposlenicima osigurali stabilnost i brojne prednost.

Upitali smo starijeg izvršnog potpredsjednika MOL Grupe Lászla Gesztija, koji je ranije obnašao dužnost MOL-ovog financijskog direktora u Ini, koji su strateški ciljevi kompanije?

‘Suradnja’ i ‘otvorenost' su ključne riječi u današnjim turbulentnim vremenima. Mol je krajem osamdesetih shvatio da će otvaranjem prema svijetu moći ostvariti veću vrijednost za sve dionike. Kompanija je danas međunarodna, neovisna i integrirana naftna i plinska grupacija: jedan od glavnih igrača u tom sektoru u središnjoj i istočnoj Europi i najučinkovitiji prerađivač i distributer u Europi.

Koliki je doseg MOL-ovog poslovanja?
Prihodi MOL grupe u 2007. godini iznosili su 14,1 milijardi dolara, što čini 2,7 milijardi dolara dobiti prije odbitka kamata, poreza na dobit i troškova (EBITDA). Kompanija posluje u preko 40 zemalja, ima preko 15,000 zaposlenika, vlasnik je triju iznimno složenih rafinerija u Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji, ima preko 1,000 benzinskih postaja i ima izuzetno učinkovitu proizvodnju.

Kako je MOL postao više od samo “mađarske naftne kompanije”?
Ključna riječ je partnerstvo. Vjerujemo u suradnju, učinkovitost i zajedničko stvaranje vrijednosti. MOL grupa se sastoji od MOL-a Mađarska (s maloprodajom i u Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji i Austriji), slovačke naftne kompanije Slovnaft (koja posluje u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj), vodeće mađarske kemijske kompanije TVK, austrijske maloprodajne i veleprodajne tvrtke Roth, hrvatske maloprodajne kompanije Tifon i talijanskog prerađivača IES, s ukupno 1,000 benzinskih postaja u regiji.Omanska naftna kompanija Oman Oil Company podržava Grupu u njezinim strateškim nastojanjima na Srednjem Istoku, a MOL pridružio se najvrjednijoj srednjeeuropskoj energetskoj kompaniji ČEZ-u u zajedničkim projektima u regiji. MOL grupa i u Hrvatsku donosi ovakvu partnersku filozofiju kroz udruživanje s Inom.

Kako su MOL i INA surađivali do sada i kako će suradnja izgledati u budućnosti?
Kada su MOL i INA započeli svoji suradnju, njihov glavni cilj bio je formiranje snažnog regionalnog naftnog saveza. Ove dvije kompanije su osnažile svoje partnerstvo od 2003. naovamo potpisavši ugovor o međusobnom priznavanju kartica čime su međusobno počele priznavati kartice u vlastitim mrežama u cijeloj Mađarskoj i Hrvatskoj. MOL je također imao važnu ulogu u implementaciji ERP sustava te u modernizaciji Ininih rafinerija u Sisku i Rijeci za koju vjerujemo da će predstavljati čvrste temelje buduće održivosti i efikasnosti downstream aktivnosti u hrvatskoj.

Ove dvije kompanije započele su i izniman projekt suradnje u okolici mađarsko-hrvatske granice gdje zajedno istražuju plin a već su uspješno pronašli jedno nalazište. Rezultati projekta dijelit će se pola-pola neovisno o tome na kojoj je strani granice pronađen plin. Nadalje, MOL i Ina su zajedno preuzeli bosansko-hercegovačku maloprodajnu kompaniju Energopetrol i unaprjeđuju njegovu učinkovitost.
 
Uspjeh Molove javne ponudu u listopadu 2008, još je jedna važna točka u MOL-INA partnerstvu. Zajedno, imamo jedinstvenu poziciju u regionalnom tržištu derivata te smo strateški pozicionirani za širenje cijelom središnjom Europom i baltičko-jadranskim koridorom.

http://www.molgroup.hu/en/mol_group/our_partner-ina/press_review/press_statements/interview/

(pr)

Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za ‘keš’, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja