Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE NOVCA Samo u studenom indeks Crobex izgubio na vrijednosti 27 posto

Zagrebačka burza padom nadmašila sve burze u regiji

01.12.2008.
u 18:05

Prošli mjesec bio je porazan za Zagrebačku burzu, Crobex je izgubio dodatnih 26,7 posto, a u listopadu 25 posto. Nijedna burza u regiji nije tako jako padala, indeksi su se kretali u minusu od 10 do 15 posto. Jedino se burza u Bugarskoj približila neslavnom zagrebačkom rekordu od 26,3 posto minusa.

Dionica IGH u minusu 18,53 posto, Ingra 20,62

Crobex se nemilice topi dva mjeseca, ali ni na tako niskim cijenama nema kupaca, promet se u prošlom mjesecu prepolovio. Svi koji prate burzu ili ulažu pitaju se što se događa sa Zagrebačkom burzom. U vrijeme svjetske financijske krize ne očekuje se veliki optimizam, ali ni ovakav sunovrat.

Danas je bio još jedan u nizu crnih dana, Crobex je nadodao gubitak veći od šest posto, a u blokadama s minusom većim od 10 posto bile su sve uglavnom likvidne dionice – Atlantska plovidba, Dalekovod, Ingra, IGH.

Građevinari tonu
Građevinari su doslovno u slobodnom padu, IGH na 3200, Ingra je dotakla 63 kune, Dalekovod 262 kune. Brodarske kompanije tonu istim tempom, pa se Atlantska spustila na 527 kuna.Ostali brodari na razinama su iz 2004. godine. Gube rapidno na vrijednosti industrijske dionice, dionice trgovačkih kuća, proizvođači hrane, cigareta. Nema sektora koji odolijeva krahu burze pa se postavlja pitanje koliko dionice trebaju biti obezvrijeđene da bi se ulagači vratili na burzu. Sudeći po mizernom prometu, ova razina vrijednosti to još ne obećava.

Ratko Bajakić iz ICF-a kaže da na burzi ‘vladaju’ mali individualni ulagači, veliki su nestali. Strani ulagači imaju atraktivnih prilika i drugdje, a domaći investicijski fondovi koji su izgubili dvije trećine vrijednosti imovine pod upravljanjem pokušavaju na inozemnim tržištima popraviti pozicije. Mirovinski su se fondovi pak okrenuli kupnji državnih vrijednosnih papira.

Gdje je Samodol
Situacija na burzi izgleda kao minsko polje. Primjerice, Ingra koja je jučer izgubila oko 18 posto vrijednosti, a nije dosegnula promet ni od milijun kuna. Svi su oprezni jer ne znaju što ih čeka sutra. Uzroke drame, veće nego što bi trebala biti i dublje nego na drugim sličnim tržištima, gotovo više nitko i ne traži.

Burza šuti, a direktor Roberto Motošić najavljuje neke mjere, ali ih još nema. S javne je scene nestala i Hanfa, zajedno s Antom Samodolom, Polančec i Šuker burzu više i ne spominju. I tvrtke su posustale, pa čak i Jure Radić, koji je do prije dva mjeseca svaki dan objavljivao nove poslove. Jedini pravi potez u posljednje vrijeme napravio je Ivica Mudrinić kupnjom dionica HT-a. Time je poslao signal ostalima, a vjerojatno se i zato ta dionica drži iznad vode, za razliku od ostalih.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?