Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večeras u KiC-u

Zvučni krajlolici Radija Beograd uz raspravu o budućnosti radijskog novinarstva u Hrvatskoj

Germany's oldest university radio station
Foto: Martin Schutt/DPA
1/2
07.11.2023.
u 10:00

Nakon filma uslijedit će razgovor s Ljubicom Letinić i prof. dr. sc. Marijanom Grbešom-Zenzerović koji će voditi Tereza Kelam i Sara Panjkota iz Radio Studenta i Kluba studenata FPZG-a

U Dokukinu KIC počinje nova sezona Dokukina Eter u suradnji s Radio Studentom i Klubom studenata Fakulteta političkih znanosti. Četvrto izdanje programa Dokukino Eter održat će sutra, u utroak u 19 sati kada prikazujemo nagrađivani dokumentarni film srpske autorice Marije Stojnić Govori da bih te video. Odabir filma potaknut je recentnim medijskim natpisima o zamrzavanju smjera radijskog novinarstva na FPZG-u te ovom projekcijom i popratnim razgovorom želimo naglasiti važnost poticanja radijskih sadržaja i formi te raspraviti koja je budućnost radijskog novinarstva na istom fakultetu. 

Film obrađuje auditivni medij koji je u ovo moderno doba vizualnih podražaja lagano gurnut na marginu. Riječ je o jednoj od najstarijih europskih radio stanica - Radio Beogradu koji je s emitiranjem započeo u Rakovici 1, prvog dana listopada 1924. godine, odmah nakon Radio Pariza i Radio Beča koji je zašumio u eteru gotovo istovremeno kada i beogradski radio.

Film istražuje zvučne krajolike Radio Beograda -  svojevrsnog kulturnog markera bivše Jugoslavije te stvoritelja unikatnog autorskog sadržaja i kritičkog razmišljanja. Pritom nas podsjeća kako u dominantnoj kulturi zaborava ovaj 'old school' medij i dalje ima zavidnu moć izravno utjecati na živote svojih slušatelja te ih riječima, glazbom i zvukom prenijeti u kolektivno pamćenje i zajedničko iskustvo čovječanstva. 

>>VEZANI ČLANCI: 

Nakon filma uslijedit će razgovor s Ljubicom Letinić i prof. dr. sc. Marijanom Grbešom-Zenzerović koji će voditi Tereza Kelam i Sara Panjkota iz Radio Studenta i Kluba studenata FPZG-a. 

Dokukino Eter je filmsko-diskurzivni program koji smo pokrenuli u suradnji s Klubom Studenata FPZG i Radio Studentom. Prošle godine krenula je obnova zgrade FPZG te su Klub Studenata FPZG i Radio Student ostali bez prostora za izvannastavne aktivnosti i studija na legendarnom 5. katu Lepušićeve.

Kroz zajednički program Dokukino Eter želimo otvoriti svoj prostor studentima i mladima, potaknuti ih na otvoreno kritičko promišljanje i diskusiju, te promovirati društveno angažirane i umjetnički relevantne dokumentarce. U sklopu programa studentisamostalno biraju filmove, razgovaraju s gostima, te osmišljaju i organiziraju događanje, a u planu je i niz drugih aktivnosti poput radionice za stvaranje kratkih tematskih videa Lokalne filmske priče. 

>>VIDEO: Imala sam pse i prije, ali nisam ni znala da je ovakva ljubav moguća

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar RobertoBaggio
RobertoBaggio
06:47 30.03.2024.

Koja primitivna mrznja. Hoces da ispadnes duhovit ili stvarno ne znas ni H od ,,historije''? Procitaj malo zanimljivosti i istoriju o recimo jednom od najstarijih gradova Evrope Beogradu recimo(nastao 630.godine,slobodno procitaj iz takozvanih zapadnih beleški... Beograd je bio uvek avangarda...Iakoo je 115 puta bio napadan i 44 puta sravnjen sa zemljom,digao se isto toliko puta i dobio 16.ime Beli Feniks. Pročitaj šta je sve Beograd pa i onda mozes da pricas i da je Tesla katolik i da onda pišeš kako Srbi falsifikuju. A činjenice za nepismene ne postoje. I čisto da znas ,dok se ti isti Srbi koje mrzis ti i slicni nisu umesali i pomogli i dan dan bi bio konjusar u austro-ugarskoj štali. A mi smo ginuli i bili u ropstvu500 godina ali smo oterali Turke. Nije to sramota,to je deo istorije od koje se ne moze pobeci kao ni u vreme Cara Dusana,Srbija je posedovala skoro ceo Balkan. Najgore je kada nemas nikakvu istoriju i kada ti istorija pocinje od 1991.godine. Ali dobro za jedno 900 godina mozemo da se uporedjujemo...

TO
Tornado0508
01:07 08.11.2023.

Cini se da je i ovdje nastao pomor komentara

TO
Tornado0508
01:06 08.11.2023.

Ovo treba zabraniti cim prije...kaj je ovo...radio Beograd u Zagrebu, tko ce to dozvoliti, moze li radio Zagreb u Moskvi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije