Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogodilo se na današnji dan

Misterij o kojemu je brujio Zagreb: Ukrali biste vrijedne 100.000 maraka pa ih 'utopili' za 200 kuna

Ukradene biste
Foto: Arhiva Večernjeg lista
1/4
06.11.2023.
u 15:40

Večernjakov novinar je, u interesu istine, na licu mjesta, čak i bez dopuštenja tadašnjeg intendanta, odlučio provesti vlastitu istragu o bizarnoj krađi, obavijenoj velom tajne

Iako zvuči nevjerojatno, nitko, osim kradljivaca, prema prvim izjavama, nije znao kada su točno ukradene biste poznatih hrvatskih umjetnika. U Hrvatskom narodnom kazalištu, navodno, nitko tada nije primijetio da postolja, na kojima su bila masivna i teška poprsja Miroslava Krleže, Ive Tijardovića, Augusta Cilića, Ive Badalića i Freudenreicha, zjape prazna.

Kada su ipak shvatili da su neke biste netragom nestale, odgovorni u Hrvatskom narodnom kazalištu su, tu skandaloznu vijest, najprije tajili, no ona je, 5. studenog, ipak procurila i stigla do Večernjakove redakcije. Budući da je dolazila iz pouzdanog izvora, tadašnji intendant HNK, Georgij Paro, tu informaciju nije mogao demantirati.

Prema pisanju našeg novinara, nevoljko je potvrdio da je to istina, no na pitanja o kojim je poprsjima riječ i koliko ih je točno nestalo, nije želio odgovoriti, tvrdeći da je to u interesu istrage. Naš je novinar, stoga, u interesu istine, na licu mjesta, čak i bez dopuštenja tadašnjeg intendanta, odlučio provesti vlastitu istragu o bizarnoj krađi, obavijenoj velom tajne.

>>GALERIJA: 

Ukradene biste
1/4

U pratnji jednog od djelatnika HNK, koji je želio ostati anoniman, naša je ekipa tada obišla foaje, na prvom katu zgrade HNK, od kuda su nestale biste. Zamijetili su da, u velikoj prostoriji, gdje su se priređivali prijemi i izložbe, među tridesetak preostalih, nedostaju bar četiri poprsja, no kasnije se ispostavilo da ih je 'zamračeno' pet. Doznali su i da je poprsja, prije no što su ukradena, netko stalno premještao, iz sobe u sobu, s jednog na drugo mjesto, što je očito stvorilo plodno tlo za krađu jer, zbog stalnog mijenjanja mjesta, zaključio je djelatnik HNK, nitko nije primijetio da su biste nestale.

Rasplet nakon novinarske istrage

Sve što je Večernjakov novinar, Damir Kramarić, tada otkrio, drugog je dana objavljeno u novinama, čije se stranice i danas čuvaju u našoj arhivi. Nakon novinarske, sve nade polagale su se u daljnju, policijsku istragu, koja je trebala dovesti do nestalih poprsja, ali i do kradljivca ili pak više njih.

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

Samo nekoliko dana kasnije, 9. studenog, imali smo svježu vijest za naslovnicu – otkriveno je da su biste hrvatskih velikana, ukradene iz HNK, "unovčene", ali ne na ilegalnom tržištu nekretnina, nego na Jakuševcu. Otkriveno je da su kradljivci, biste vrijedne više od 100.000 njemačkih maraka, prodali za samo 200 kuna. No, ostalo je pitanje tko su kupci i kod koga su, u konačnici, ukradene biste

završile. Upravo zahvaljujući tekstovima, objavljenim u Večernjaku, policija je vrlo brzo ušla u trag neprocjenjivo vrijednim, unikatnim poprsjima Krleže, Tijardovića, Cilića, Badalića i Freudenreicha. Naime, nakon članka, koji je u novinama bio objavljen u četvrtak, 6. studenog, našoj se redakciji javila osoba koja je priznala da ima jedno od poprsja, zamolivši da dođemo pogledati je li doista riječ o poprsju ukradenom iz HNK. Nakon toga javio nam se i Vladimir B., Iz Zagreba, koji je rekao da je, od izvjesnog gospodina, otkupio biste Tijardovića i Cilića. Istog dana policija je privela i Vojislava B., iz Zagreba, koji je na sajmu, na Jakuševcu, kupio dvije biste ukradene iz HNK i to za simbolične iznose od po 200 kuna.

Djelatnici- kradljivci

Iz Odjela za suzbijanje organiziranog kriminala, 8. studenog, novinarima je priopćeno da je istraga završena - pronađeno je svih pet ukradenih poprsja, koja su odmah vraćena u zgradu HNK. Istog dana, policija je, u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, privela djelatnike HNK, Sanju i Renata Ž., kod kojih su pronašli još nekoliko slika, telefona i ostalih predmeta, također otuđenih iz Kazališta. Nakon što je istraga završila, a ukradene biste vraćene na svoja mjesta, oglasio se i tadašnji intendant, koji je pokušao opravdati zakašnjelu reakciju.

>>VEZANI ČLANCI: 

"Iako su čistačice, još 28. kolovoza, primijetile da dvije biste nedostaju, policiji se nismo službeno obraćali, sve do 28. listopada, jer smo, do tada, mislili da su ta poprsja možda premještena negdje drugdje ili posuđena televiziji, zbog snimanja kakve TV serije.... Nekako u isto vrijeme iz Kazališta su nestali telefoni, mobiteli i još neke stvari, no taj nestanak, koji smo prijavili policiji, nismo tada povezali s nestankom poprsja. No, kada su, 17. listopada, nestale još tri biste, konzultirali smo se s policijom, a desetak dana kasnije podnijeli smo i službenu prijavu", priznao je, nakon prvobitne šutnje, tadašnji intendant HNK, Georgij Paro.

Istaknuo je da je približna tržišna vrijednost, svakog od ukradenih poprsja, bila oko 30-000 njemačkih maraka, no njihova je umjetnička i kulturna vrijednost, kao unikata, rađenih prema posmrtnim maskama Krleže, Tijardovića, Cilića, Badalića i Freudenreicha, mnogo, mnogo veća. Nakon skandaloznog slučaja, iz HNK su tada najavili kako će, ubuduće, provoditi strože mjere osiguranja svog vrijednog inventara.

>>VIDEO: Nova akcija USKOK-a i PNUSKOK-a: U tijeku su uhićenja u Zagrebu i Zadru

Komentara 3

Avatar bozijo
bozijo
16:11 06.11.2023.

Kao da čitam Kurir;Zagreb je brujio,raspamećeni fanovi,sijevnule gaćice,pokazala međunožje...

SE
Serđo23
18:17 06.11.2023.

Pa tako rade I ovi iz stranke sa energentima !

MI
mikimouse12
16:51 06.11.2023.

A u naslovu vecernjeg pise da su samo jednu prodali po 200 kn. A kak sad dosle i ostale na red. Ne pise da su ih utopili par komada za jednog Radica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije