Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomrčina Prizemljenog sunca

Žvrljovtine, grafiti, crteži spolovila... Simbol Zagreba ponovno na meti vandala

Zagreb: Prizemljeno sunce u Bogovićevoj ima sve više potpisa i pogrdnih crteža
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/11
26.07.2021.
u 13:18

Prizemljeno sunce Ivana Kožarića s restauracije je stiglo u studenom 2020. Ni godinu ndana nije prošlo, a već je ponovno na meti vandala

Damiano iz Maneskina je hot! Laser je bio ovdje! Lara i Teo, Nina i Mia, Instagram...  Nije dugo trebalo. Prizemljeno sunce Ivana Kožarića, skulptura u Bogovićevoj koja je postala jednim od simbola Zagreba, ponovno je išarana besmislenim grafitima, potpisima, suludim parolama i crtežima spolovila. 

-Iz svega navedenog jasno je da su to učinili maloljetnici kojima nedostaje kućni odgoj. Onima koji šaraju po Suncu nitko vjerojatno nije objasnio o kakvom se remek djelu radi - komentirao nam je vandalizam nad Kožarićevom skulpturom prolaznik Milan. 

Podsjetimo, skulpturu 'Prizemljeno sunce' umjetnik Ivan Kožarić izradio je 1971. a u Bogovićevoj se nalazi od 1994. Nakon razornog zagrebačkog potresa, skulptura je odvezena na restauraciju jer je postojala opasnost da se na nju uruši dio obližnjeg zida. Sunce je zamijenjeno replikom, a kada je 15. studenog stigla vijest da je preminuo Ivan Kožarić, prekrivena je mrtvačkim pokrovom. 

Samo nekoliko dana nakon njegove smrti, Sunce je vraćeno s restauracije koju je uspješno provela Ljevaonica umjetnina Ujević. Njen nam je vlasnik tada rekao kako je najzahtjevniji dio posla bilo otklanjanje dubokih brazgotina koje su vandali na površinu sunca urezali ključevima i drugim oštrim predmetima. 

-Brazde su bile duboke, no uspjeli smo ih ukloniti. Bojim se da će ga izgrebati opet pa ovim putem apeliram na građane da to ne rade - kazao je Ujević te naglasio kako restaurirano Sunce ima 24- karatnu pozlatu, a restauracija je bila temeljita i kvalitetna. Bilo bi šteta da se uništi jer Sunce na novu neće tako skoro. 

 

Komentara 1

DU
Deleted user
17:23 27.07.2021.

Te divljake koji devastiraju non stop tuđu imovinu, bi trebalo nakon uhičenja tjerati da golim rukama brišu te ružne slike sa fasada po gradu. Ovo je pravi pravcati kriminal, ništa drugo no divljaštvo i primitivizam do kraja. Sram bilo njihove roditelje koji ih nisu navčili baš niš a najmanje da poštuju tuđu imovinu i zakone Republike Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije