Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Žute vrećice dijele se po stanovima, a napunjene u travnju još čekaju odvoz

– Molimo građane ako ostanu bez biorazgradivih vrećica da, zbog sanitarno-higijenskih razloga, odlažu biootpad umotan u papir ili u papirnate vrećice – poručuje Suša.
19. lipnja 2019. u 00:03 2 komentara 1892 prikaza
Zagreb: Stanovnicima Gornjeg Vrapča Čistoća nije odvezla vreće s plastičnim otpadom
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Zagrebački je holding jučer krenuo s podjelom 300.000 paketa sa žutim vrećicama za plastiku i metal po stambenim zgradama. Istovremeno, vrećice iskorištene iz 100.000 paketa koji su u travnju i svibnju podijeljeni po kućanstvima i dalje čekaju na odvoz.

ZET putnici skapavaju U 10 sati u busu 109 izmjerili smo 38,4 celzijevaca, ZET kaže: Ma ima klime

Biootpad u papirnate vreće

Nenad Orban, čiji se ured nalazi na Kutnjačkom putu u Vrbanima 3, prvi je koji je od poštara Svena Stipošika dobio svoj paket s 13 plastičnih žutih vrećica te 26 biorazgradivih smeđih za odlaganje biootpada. To je dovoljno zaliha, objašnjava koordinator poslova Holdinga Vlado Suša, do kraja godine, jer će se metal i plastika, po istom rasporedu kao i za kućanstva, odvoziti dva puta mjesečno, a biootpad jednom tjedno.

Zagreb: Djelatnici Hrvatske pošte počeli dijeliti vreće za odvajanje metala i plastike na Jarunu | Autor : Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Bit će mi to dosta, jer iako sve redovno i po propisima odvajam, također često idem u obližnje reciklažno dvorište – objasnio je Orban, a odlazak na reciklažu preporučuje i Holding svima koji misle da im ovaj broj vrećica neće biti dovoljan. Što se tiče biootpada, pravila su malo drukčija.

– Molimo građane ako ostanu bez biorazgradivih vrećica da, zbog sanitarno-higijenskih razloga, odlažu biootpad umotan u papir ili u papirnate vrećice – poručuje Suša.

Požar u Zagrebu Lokaliziran Buknuo požar na krovištu kuće u Zagrebu: 'Da nisu pomogli susjedi, sve bi izgorjelo'

Svoje vrećice svi bi građani trebali dobiti, kaže nam voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte Krešimir Domjančić, tijekom sljedeća dva ili tri mjeseca, a dogodi li se slučajno da poštar navrati taman u vrijeme dok su stanari na godišnjem odmoru, ne moraju se brinuti da će biti preskočeni. Poštar će, naime, doći još jednom, a ako ni tada ne bude nikoga doma, ostavit će obavijest.

Satnica odvoza otpada

– S time što korisnik neće imati samo pet radnih dana da pokupi paket kako je to inače, već će moći doći u roku od 30 kalendarskih dana – objašnjava Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

A kad svoje žute vrećice napune, stanovnici stambenih zgrada trebaju ih ostaviti tamo gdje i inače ostavljaju svoj otpad, odnosno uz ili na mjesto svog spremnika za miješani komunalni otpad na dan odvoza, dok bi spremnike za biootpad trebali pripremiti u doba dana kad se odvozi, između 14 i 22 sata, osim u užem centru, kad je odvoz između 21.30 i 5.30 sati. Kako to da su započeli podjelu žutih vrećica za metal i plastiku po stambenim zgradama, a odvoz nije u potpunosti uhodan po kućama, iz Holdinga nam nisu željeli odgovoriti.

VIDEO Prezentacija podzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u Kranjčevićevoj ulici:

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

  • larala:

    dragi gospodine iz čistoće, broj vrećica za plastiku i metal je premali jer ako niste znali, danas je sve u plastičnoj ambalaži i pametnije vam je da se pobrinete da se to odveze nego li da se bavite bojom vrećica ... prikaži još!a koja je za plastičnu ambalažu totalno nebitna dok se te vreće gomilaju ljudima u dvorištima jer uskoro će sve to završiti na cesti. želite da ljudi odvajaju otpad onda se bar potrudite da se isti odveze jer ako će građani sami isto odvoziti u reciklažna dvorišta onda nema potrebe da plaćaju ne tako malo cijenu odvoza čistoći.