Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posebna proslava

Župa blaženog Augustina Kažotića dobila novi kip: blagoslivlja vozače i prolaznike

Blaženi
Foto: Hana Ivković
01.06.2020.
u 22:14

Kažotić rođen je u Trogiru oko 1260., a umro u Luceri 3. kolovoza 1323. godine.  Blaženim ga je proglasio 1702. godine papa Klement XI.

Župa blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici, koja je ime dobila prema prvom hrvatskom blaženiku, blagdan Marije Majke Crkve večeras je proslavila na poseban način. Kip, visine dva metra smješten posred južne fasade koji predstavlja bl. Augustina s rukom u blagoslovu, nakon svete mise blagoslovio je fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Namjerno je postavljen, kazao je fr. Slavko, sa strane crkve koja gleda na prometnu Ulicu grada Vukovara, kako bi putnicima ove opasne ceste pružio Božji blagoslov i zaštitu

Rad je to akademskog kipara Zorana Jurića, a da bi ga izradio Jurić je posvetio vrijeme proučavajući povjesne arhive o njegovom životu i smrti. Kažotić rođen je u Trogiru oko 1260., a umro u Luceri 3. kolovoza 1323. godine. Utemeljitelj je katedralne škole, uveo je u katedrali zajedničko moljenje časoslova, vodio je računa o higijeni naroda i zdravstvu, a brinuo se o siromasima. Blaženim ga je proglasio 1702. godine papa Klement XI.

Župa bl. Augustina Kažotića u Zagrebu utemeljena je 21. srpnja 2001. godine odlukom kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, odvajanjem od župe Kraljice sv. krunice (Kolonija i Ravnice). Župa pripada Resničkom dekanatu. Upravljanje župom povjereno je redovnicima Hrvatske dominikanske provincije „Navještenja Blažene Djevice Marije“. Zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, kardinal posvetio je crkvu bl. Augustina Kažotića 25. rujna 2011. Tom su prigodom u oltar ugrađene Blaženikove moći, koje je donio biskup Lucere mons. Domenico Cornacchia, koji je bio nazočan posveti crkve, zajedno s vrhovnim poglavarom dominikanskog reda fr. Brunom Cadoréom. Crkva je izrađena prema projektu uglednog hrvatskog arhitekta akademika Borisa Magaša.

 

Komentara 1

Avatar SharonPO87
SharonPO87
14:30 02.06.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​​​.​​k︆︅︆︅︆︅​​​i​​​s​​s​​​​t​​​​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije