Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideje za uskrsne pisanice

Zubarska bušilica najbolji je alat za ukrašavanje jaja

Ljiljana Matejčić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
28.03.2018.
u 21:48

Luk, djetelina i bršljan glavni su rekviziti Dubravke Štrković i ĐurđeGjurak iz Gračana za tradicionalnu pripremu uskrsnih pisanica

Njeno “platno” su guščja i pačja jaja. A umjesto kista koristi zubarsku bušilicu. Prava mala remek djela stvara Ljiljana Matejčić u svom domu u Samoboru. Ljusku jajeta brusi strojem čije se svrdlo okrene 360 tisuća puta u minuti. Da izrezbari jedno jaje, treba joj minimalno osam sati. I to ako je riječ o jednostavnijem motivu. No kada sjedne za svoj stolić, “otputuje” u svoj svijet u kojem je vlada jedan, jedini zakon – onaj mirne ruke.

Učvršćivanje vapnom

Jer ako nije potpuno smirena, remek-djela se u trenu pretvore u “škart”. Riječ je to kojom se gospođa Matejčić služi za slomljena jaja. Kojih je tijekom 25 godina, koliko se bavi ovim hobijem, bio popriličan broj.

– Moja su trojica sinova znala: kad mama ide isprobavati tehniku rezbarenja jaja, za doručak je – kajgana. Najeli su se tijekom godina toliko jaja da im je i sad muka kad ih vide – kaže Ljiljana Matejčić, inače odgojiteljica po struci. U ovu se tehniku zaljubila kad je jednom prilikom u vrtić u kojem je radila jedan od roditelja donio strani časopis u kojem je stajala fotografija izrezbarenog jajeta. Prvu je gravirku kupila u Grazu, no nakon stotina slomljenih kokošjih jaja, shvatila je da ona nisu najbolji materijal za rad. S godinama je uvidjela da bušilicom za zube može postići finije detalje, pa je odlučila promijeniti alat, koji joj omogućuje filigranski rad.

Ljiljana Matejčić
1/7

– Preko indiga precrtavam motiv, a potom brusim po označenim dijelovima. Najzahtjevnije mi je bilo izraditi lice Isusa, to sam radila dva dana – kaže Ljiljana Matejčić, koja je ujedno članica svjetske udruge umjetnika koji ukrašavaju jaja. Pisanice obično počinje izrađivati pred Uskrs za poklon prijateljima, jednako kao i Ana Žalac, koja ih oslikava sa svoje troje djece. Za pogodnije oslikavanje kupuje jaja izrađena od stiropora, a za dodatno učvršćivanje umače ih u vapno.

– Tako se ujedno dobije odlična podloga za crtanje, na koju se izvrsno primaju akrilne boje, s kojima radimo – kaže Ana Žalac. Na jaja stavlja anđele, njezin najdraži motiv, a prvo tušem iscrta rubove koje potom puni raznim bojama, ponekad i šljokicama.

Može i sa salvetom

Na tradicionalan način, u vodi u kojoj plivaju lupine od luka, pak, domaća jaja ukrašavaju susjede u Gračanima Dubravka Štrković i Đurđa Gjurak. Uz luk, pripremile su još i djetelinu, bršljan te razne trave koje su našle u vrtu.

– Njih se stavi na jaja koje potom umotamo u prerezane najlonke. Potrebno je skinuti lupine s desetak glavica luka i potopiti ih u vodi zajedno s jajima. Nakon što jaja zakuhaju, treba smanjiti temperaturu i pustiti da lagano kuhaju još pola sata. Potom ih treba pustiti da se ohlade u vodi, izvaditi i osušiti, a za dodatni sjaj treba jaja namazati špekom – kažu susjede te dodaju da se intenzivnija boja postiže ako se jaja ostave u toj vodi preko noći. Tamnoljubičasta boja, i to sa šljokicama, dobiva se, pak, od kuhanja u crnom vinu, a efektne su i pisanice na koje se lijepi gornji, ukrasni sloj salvete s pomoću bjelanjka. 

Komentara 2

VI
Vito
10:19 30.03.2018.

Zubarska bušilica najbolji je alat za ukrašavanje jaja ::: Suuuuperrrr __ Sad nam još dajte adresu gdje se mogu kupiti zubarske bušilice??? __ Naravno i sav prateći pribor - od stolca do kompresora - opće je poznato da se sami zubarski alati mogu kupiti u "konzumu" na policama odmah uz blagajnu, porede žvakačih i cigareta, onako, "da se nađe".

DU
Deleted user
01:05 01.04.2018.

Imam brusilicu, tvz biax, koja se vrti do 15000 okretaja u minuti, kojom vješt majstor može izbrusiti ljusku... ALU sumnjam da zubarska brusilica može dostići broj okretaja od 350 000 u minuti, znate li što je to? 35 TISUĆA već može, ali 350.......ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije