Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi izgled

Obnova Trga žrtava fašizma: Povratak Meštrovićeve ideje

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/5
27.07.2017.
u 11:59

Obnova prostora oko Džamije prva je faza koja će stajati 4,2 milijuna kuna, a nakon treće faze potez od Branimirca do Jurišićeve bit će pješačka zona. Dio predviđenog novca za obnovu potrošit će se i na novu rasvjetu, kojom će se osvijetliti paviljon, ali i fontana ispred njega.

Jedan trg antifašistima je oduzeo, pa će im sad obnoviti drugi – Zagrepčani su sigurni, jedan je to od glavnih razloga zašto se gradonačelnik Milan Bandić usred drame oko promjene imena Trga maršala Tita odlučio na uređenje Trga žrtava fašizma, koje će platiti 4,2 milijuna kuna.


 

Uredit će se hortikultura, ugraditi novi slivnici, zamijeniti oštećeni dijelovi stuba oko Meštrovićeva paviljona, a i postaviti granitne kocke i kameni rubnjaci. Osim drvenih klupa, koje se i sad nalaze na trgu, a koje će se obnoviti, postavit će se i one kamene, novi koševi za smeće, kao i stalci za bicikle.

– Devet kamenih klupa, a šest sklopivih stalaka – stoji točno u natječaju kojim Grad traži izvođača radova na Trgu žrtava fašizma, koji bi sve traženo javnom nabavom trebao odraditi u najkasnije do kraja prosinca. Klupe će biti kamene, kažu u gradskoj upravi, kako bi se što bolje uklopile u ostatak trga, a koševi za smeće bit će ukopani u zemlju, kako ih se ne bi moglo uništiti. Također, stalci za bicikle od inoksa koji će se postaviti neće smetati pješacima koji će šetati trgom, jer će se po potrebi izvlačiti iz svojih “ležajeva” na tlu, kamo će se jednostavnim potezom opet moći vratiti nakon upotrebe. A parkirati će biciklisti bez brige moći i po mrklom mraku jer se nabavlja i nova rasvjeta, odnosno reflektori kojima će se osvijetliti nekadašnja džamija, ali i fontana koja se ispred nje nalazi.

U drugoj fazi radova, ona bi trebala dobiti i potpuno novo ruho, a po projektu arhitektice Loredane Stunić, u trećoj bi se fazi parkirališna mjesta u Ulici Franje Račkog trebala pretvoriti u pješačku zonu. Konačna je ideja vraćanje trga u povijesnu matricu, koju je zamislio još Ivan Meštrović, a na temelju koje bi se čitav potez od Branimirove tržnice, preko Ulice kneza Višeslava, Trga žrtava fašizma, Ulice Franje Račkog do Jurišićeve i dalje formirala zona samo za pješake. Uređivao bi se i sam Branimirac, koji bi trebao postati jedno od ključnih mjesta u metropoli na kojima bi se prodavali isključivo domaći proizvodi s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali, iako su prošle godine iz Grada najavljivali kako će se tržnica rekonstruirati upravo 2017., početak radova, doznajemo, još uvijek nije u planu.

– Cijela zamisao je odlična i mislim da je krajnje vrijeme da se prvo uredi trg, a onda i okolne ulice. Koliko se sjećam, detaljnije se ovdje ništa nije radilo od devedesetih, a pogledate li stanje ploča, stepenica koje vode u paviljon, a i same fontane, kojoj nedostaju dijelovi, što se mene tiče, radovi neka krenu odmah – rekla je Mirjana Tabaković, koju smo jučer sreli na Trgu žrtava fašizma. U obližnjoj zgradi, u Zvonimirovoj živi već 47 godina i, kako sama kaže, popratila je “različite faze preobrazbe trga”.



Baš kao i njezin susjed Tihomir Majdandžić, kojem nije u potpunosti jasno zašto se, ako projekt uređenja postoji već neko vrijeme, baš u ovom trenu raspisao natječaj za uređenje.

– Reći će ljudi da kujem teorije zavjere, ali nekako mi je preprigodno da se žrtvama fašizma uređuje trg baš u isto vrijeme kad se mijenja ime Trga maršala. Možda je to samo slučajnost, ali čini mi se da je ipak dobro promišljeno – rekao je Tihomir Majdandžić. Da između uređenja dvaju trgova nema veze, smatra Ana Marketa. Njoj je problem novac, koji se mogao, kaže, bolje iskoristiti. – Puno je 4,2 milijuna. Istina, trg treba urediti, ali moglo se skromnije – kaže Ana Marketa.

Podsjetimo, osim Trga žrtava fašizma, u obnovu će uskoro i spomen-perivoj “88 stabala za druga Tita” u Vukovarskoj, u sklopu kojeg će se urediti i tamošnja fontana imena “Tratinčica za Tita”, a uređenje će se platiti četverostruko manje, odnosno 750 tisuća kuna. U perivoju će se obnoviti i kamene staze, postaviti dodatne klupe te nove kante za smeće.

Komentara 33

Avatar Niškorist
Niškorist
12:46 27.07.2017.

Minareti bu se gradili ?

DU
Deleted user
12:34 27.07.2017.

Ovi takozvani antifašisti su fakat bolesni.Obnova perivoja druga tita.I to neizlječivo.

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
12:19 27.07.2017.

88 stabala za tita hahaha zanimljiv broj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije