Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Zrak u Zagrebu danas dobar, u istočnoj Hrvatskoj i na moru i dalje loš'

Povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.
30. ožujka 2020. u 13:03 1 komentara 945 prikaza
Zrak u Zagrebu je danas najzagađeniji na svijetu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Danas možemo očekivati zrak dobre kvalitete, poručuju stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.  Ta se procjena temelji na posljednjem indeksu kvalitete zraka za lebdeće čestice PM10 i PM 2,5, koji se određuje na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, a rezultat je pokazao da su satne koncentracije od sinoć niske.

Zrak u Zagrebu je danas najzagađeniji na svijetu STANJE U HRVATSKOJ Zrak i dalje loše ili vrlo loše kvalitete, koncentracija čestica PM10 u blagom opadanju

- Tijekom dana se očekuje da će zrak biti dobre kvalitete. Nadalje, mjerenja kvalitete zraka provedena u istočnom dijelu Hrvatske, Istri i Dalmaciji ukazuju na činjenicu da je zrak i dalje loše kvalitete. Međutim, satne koncentracije su od jutra niske pa se i za to područje očekuje umjerena, prihvatljiva i konačno dobra kvaliteta zraka - poručuju iz Zavoda A. Štampar. 

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelim od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta da još malo pričekaju sa fizičkim aktivnostima na otvorenome. Podsjetimo, povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • Avatar Warded
    Warded:

    Sad kad nema chemitrailsa, "proradio" Karakum... ka...